Şişecam, 2010 yılının ilk 9 ayında 3 milyar 105.4 milyon TL ciroya ulaşırken, şirket net karını 309.2 milyon TL olarak açıkladı.

Şişecam Topluluğunun Eylül 2010 sonu itibariyle elde ettiği sonuçlara ilişkin olarak Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Prof. Dr. Ahmet Kırman yaptığı açıklamada, 2010 yılı eylül sonu itibariyle konsolide satışların 2009 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 14 oranında artış göstererek 3.1 milyar TL olarak gerçekleştiğini, önceki yılın yüzde 45 üzerinde olan cari yılın üçüncü çeyreği sonundaki 723.4 milyon TL FAVÖK"ün, yıllık baza getirildiğinde 1 milyar TL barajına çok yaklaşan önemli bir hacmi ifade ettiğini belirtti.

-“GEÇEN YILA KIYASLA TOPLAM NET KÂRIMIZ YÜZDE 390 ARTIŞ GÖSTERDİ”-

Eylül ayı sonunda 309.2 milyon TL düzeyindeki toplam, 267.5 milyon TL ana ortaklık payına düşen net kârın, önceki yıla kıyasla sırasıyla yaklaşık yüzde 390 ve yüzde 239 oranında artış gösterdiğini dile getiren Kırman, geçen yıla göre sağlanan brüt kâr marjında 4 puan, FAVÖK marjında ise 5 puan iyileşmenin, net kârdaki artışta etkili olduğunu belirterek, geçmiş yılın yaklaşık yüzde 30 üzerinde sırasıyla 2.5 milyon ton ve 1 milyon ton olarak gerçekleşen cam ve soda üretimindeki artışın, birim üretim maliyetleri üzerindeki olumlu etkisinin marjlardaki iyileşmeye yansıdığını ifade etti.

-İHRACAT HACMİ 612 MİLYON DOLARA ULAŞTI-

Yılın ilk dokuz ayı sonunda 612 milyon dolar ihracat hacminin yakalandığını ifade eden Kırman, özellikle üçüncü çeyrekte hızlanan TL"deki değerlenmenin Topluluğun bu üç aylık dönemdeki finansal sonuçlarının bir önceki dönemin bir miktar altında kalmasında etkili olduğunu belirtti. Kırman, “Güçlü marka imajı, maliyet kontrolü ve verimlilik artışı TL artışından kaynaklanan rekabet dezavantajını bir ölçüde aşmamızı sağladı” dedi.

TL"nin değerli seyrinin oluşturduğu rekabet dezavantajını, Topluluğun yurtiçi ve dışında sahip olduğu güçlü marka imajı, maliyet kontrolü ve verimlilik artışı ile tam olarak bertaraf edilememesine rağmen bir ölçüde aşabildiklerini belirten Kırman, bu konuda göstermekte oldukları gayretlerin kamu otoritesi tarafından da özellikle enerji ve işçilik maliyetlerinin sanayiciler üzerindeki yükünün hafifletilmesine yönelik alınacak tedbirlerle desteklenmesinin hayati öneme haiz olduğu belirlemesinde bulundu.

-“TOPLULUĞUN MALİ YAPISI GÜÇLENMEYE DEVAM EDİYOR”-

Topluluğun mali yapısının güçlenmeye devam ettiğini vurgulayan Kırman, Eylül sonu itibariyle net finansal borcun, yılsonuna göre 372 milyon TL gerileyerek 540 milyon TL olarak gerçekleştiğini, Topluluğun yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmaların sürmekte olduğunu, Topluluk bünyesindeki dört grubun da 2010 Eylül sonu performanslarının ciddi oranda önceki yılın üzerinde gerçekleştiğini belirterek sözlerini tamamladı.