Amerikan Washington Post gazetesinin haberine göre, Ürdün istihbarat servisi (GID), El Belavi"nin Türk karısı Defne Bayrak ve iki kızını, bunlara ek olarak tıbbi kariyerini kullanılabilir zayıflıklar olarak gördü. Aşırı İslamcı web sitelerine takma adla email atan El Belavi, bir süre izlendikten sonra GID tarafından tutuklandı. Gazeteye göre, CIA"nın onayıyla GID, El Belavi"ye son bir şans vereceğini söyledi. Eski bir CIA ajanına göre, GID Belavi"ye, “Pakistan"a gidip bizim adımıza El Kaide"nin içine sızarsan sicilini temizleriz, aileni de rahat bırakırız” dedi. Sonuçta El Belavi, bu öneriyi kabul etti. El Belavi"ye inanmak, CIA ile GID"ın ortaklaşa yaptığı hatalar dizisinin ilkini oluşturdu.

Hatalarını görmezden geldiler

Aslında Belavi"nin ikili oynadığına dair şüpheler vardı. Ancak CIA ile GID, El Kaide içine sızmayı o kadar çok istiyordu ki, delillere rağmen bu şüpheleri gözardı etti.El Belavi"nin temas ve çalışmaları, üç Ürdünlü eski
ajan tarafından izleniyor ve denetleniyordu. El Belavi"nin 30 Aralık"ta Afga-nistan"da düzenlediği intihar saldırısında 7 CIA ajanı ölmüştü.