Seferberlik Bölge Başkanlığı binasındaki 'kozmik oda'da arama yapan Hâkim Kadir Kayan ve Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'ye kargoyla, içinde 8 adet Kalaşnikof mermisi bulunan bir paket gönderilmişti. Zaman'ın haberine göre, aynı yolla patlayıcı madde bile gönderilebileceğini belirten uzmanlar, postaya verilen her paketin x-ray cihazlarıyla kontrol edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Kargo sektöründe faaliyet gösteren Postassist'in üst yöneticisi (CEO) Osman Yıldırım Coşkun, posta ve gönderi hizmetlerinde güvenliğin en üst seviyede tutulması gerektiğini söyledi. Bu konuya büyük önem verdiklerini dile getiren Coşkun, "Mesela Ankara'da arama yapan hâkim ve savcıya iletilen postayı ilgili kişiler bizim aracılığımızla göndermeye kalksaydı yakalanırdı. Çünkü biz, x-ray cihazları ile çalışıyoruz." dedi. Coşkun, Türkiye'de yeni tartışılmaya başlanan kargo güvenliğinin Amerika'da abartılı bir şekilde uygulandığını kaydetti. Kargoları güvenlik sorgulamasına tabi tuttuklarını, GPS avantajı ile de gönderileri anında takip edebildiklerini bildirdi. Osman Yıldırım Coşkun, posta ve kargo yoluyla uyuşturucu ticareti de yapılabildiğini vurguladı.

Coşkun'un verdiği bilgiye göre Danimarka başta olmak üzere uyuşturucu maddelerin sınırlı şekilde satılabildiği bazı Kuzey Avrupa ülkelerinden internet yoluyla uyuşturucu ve ithali yasak puro gibi ürünler sipariş ediliyor. Bunlar kargo paketleriyle gönderilebiliyor. Coşkun, bunlara karşı da hem yasal otoritenin hem de sektörün önlem alması gerektiğini aktardı. Şirketin üst yöneticisi Coşkun, gönderi sektöründe kimsenin rakibi olmadıklarına dikkat çekerken, "Mesela Yurtiçi Kargo, Sürat Kargo ya da MNG rakibim gibi algılanabilir ama ben onların aslında müşterisiyim. İş anlaşması yaptığım firmaların tüm gönderilerini ve lojistiğini onlara yaptırıyorum. Firmamız genel itibarıyla postaların gidiş gelişlerini yönetiyor. İşimiz, postaların daha hızlı, daha güvenli ve az maliyetle ulaşmasını sağlamak." diye konuştu.

Osman Yıldırım Coşkun, şirketin yeni yüzünü belirlerken sinema filmi Harry Potter'dan esinlendiklerini ve logoda mektup tutan baykuş resmi kullanmaya karar verdiklerini anlattı.

Güvenlik kameraları daha etkili

Sürat Kargo Ulaştırma Müdürü İbrahim Ataman, kargo sektöründe metal gönderiminin önemli bir payı bulunduğunu, bu sebeple x-ray cihazından ziyade güvenlik kamerası veya resmi kimlik isteme gibi uygulamaların daha etkili olabileceğini söylüyor. Bunların dışında uyuşturucu gönderimini önlemek için Türkiye'de akıllı köpeklerden yararlanıldığını aktarıyor. Türkiye'de kargolar uçakla gönderilirken x-ray cihazından geçiriliyor. /HT