Sağlık Bakanlığı, ilaç ambalajlarına 2 boyutlu barkod sistemi getirildiğini ifade ederek, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile birlikte konunun diğer paydaşları olan üreticiler, ilaç depoları ve eczaneler ile yapılan toplantılar sonucu uygulamanın 16 Mayıs 2010 tarihinden başlatılması kararı alındığını belirtti.

Bakanlık ürünlerin anılan tarihte karekodlu ve karekodsuz olarak piyasada bulunacağını söz konusu olduğunu, geçiş süresi verilerek etiketleme yolu ile bütün ürünlerin karekodlu hale getirilmesinin planlandığının ve etiketlenme işlemlerinin Temmuz 2010 ayında sonlandırıldığını söyledi.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre etiketlenmeyen ürünlerin depolar tarafından iade alındığı ve Ecza depoları ve ilaç firmaları ile yapılan ikili görüşmelerde eczanelerin etiketi sökülmüş G2D"li ürünleri almak istemedikleri ifade edildi.

-PROBLEM SANAL SON KULLANMA TARİHİ-

Konuyu inceleyen Sağlık Bakanlığı problemin sanal son kullanma tarihi olduğunu belirterek sanal tarih olarak bilinen tarihin, Aralık 2010"dan 2020 olarak değiştirilmesine karar verildiğini dile getirdi. Uygulamanın amacının ürünlerin çöpe gitmesini engellemek olduğunun atını çizen Bakanlık daha önce Eczacılar tarafından göz ile yapılan kontrollerin yeterli olmadığınıda sözlerine ekledi.

-YEŞİL VE KIRMIZI REÇETELER G2D İŞLEMİNDEN MUAF-

Yeşil ve kırmızı reçetelerin satılmasında hatalar oluşabileceği endişesi ile G2D işleminden muaf edilmesi kararı alan Bakanlık bu reçetelede küpür kesme uygulamasının devam edeceğini veya yeni bir sistem kullanılması gerektiğini belirtti.