Alaeddin Yıldırım, Giresun"da Yeşilırmak havzasına kuracağı HES ile, enerji santralına ilk adımını attı. İnşaat sektöründeki faaliyetleri ile tanınan Yıldırım, 60 milyon dolarlık bu ilk projeden sonra da enerjideki yatırımlarını sürdürmek istediğini açıkladı.

FENERBAHÇE Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım"ın kardeşi Alaeddin Yıldırım, enerji sektörüne ilk adımını attı. Armahes Elektrik Üretim A.Ş."nin Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Yıldırım, dün Muratlı Hidroelektrik Santrali projesinin gerçekleştirilmesi için Türkiye Kalkınma Bankası"yla 42 milyon dolar tutarında kredi anlaşmasına imza koydu. 1996"da kurulan As İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş."nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan Alaeddin Yıldırım, NATO tesisleri ve havaalanı restorasyonu gibi pek çok yüksek bütçeli inşaat projesinden sonra enerji sektörüne de hızlı bir giriş yapmış bulunuyor.

Muratlı Hidroelektrik Santralı (HES) için Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdullah Çelik"le 42 milyon dolarlık kredi sözleşmesi imzalayan Yıldırım, Giresun"a bağlı Kelkit çayı üzerinde Yeşilırmak Havzası"nda kurulacak santrali, Mart 2011"de devreye almayı planlıyor. Üretim kapasitesi 37.7 megavat (mw) olacak santralin 130 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik enerjisi sağlaması, inşaat aşamasında 400 kişiye istihdam yaratması hedefleniyor.

İlgimiz devam edecek

Bu projenin enerji sektöründeki ilk yatırımı olduğuna dikkat çeken Alaeddin Yıldırım, enerjideki yatırımlarını sürdürmek istediğini de belirtti. Projenin 60 milyon dolarlık bir proje olduğunu, bu yatırımın elektronik ve mekanik malzemeler dışında kalan 50 milyon dolarlık bölümünün, tüm malzeme, donanım ve işçiliğin Türkiye"den temin edileceğini belirten Yıldırım, enerji yatırımlarının küresel krizi atlatmak için çaba gösteren Türkiye için istihdam kaynaklarından biri olduğunu dile getirdi.

Muratlı Regulatörü ve HES"i üç adet üniteden oluşacak. Uygun bulma kararında 41.700 mwm/38,250 mwe olan toplam kurulu güç değiştirilerek, 41.700 mwm/37.200 mwe toplam kurulu güçte çalışabilecek. Santral yıllık ortalama 138 milyar kwh elektrik enerjisi üretecek. Tesisin inşaat öncesi dönem için 16 ay ve inşaat dönemi için 24 ay olmak üzere toplam 40 ay tamamlanma süresi bulunuyor. Şirketin 49 yıllık üretim lisansı bulunuyor. Şirket sermayesinde Alaeddin Yıldırım"ın yanısıra eşi Emine Belgin Yıldırım"ın da ortaklığı bulunuyor. - hürriyet