hmet Türk, BDP mitinginde Öcalan"ı işaret etti...

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli"nin “Öcalan"ı neden idam etmediniz” sözüyle Kürtlere hakaret ettiğini ileri sürdü. Türk, “Yine Kürtleri rencide edecek şekilde, "Neden görüşme yapıyorsunuz" diyor. Siz görüşmek zorundasınız, barış ve kardeşlik istiyorsanız görüşeceksiniz. Eğer bir sorun varsa ve bu sorunu görmemezlikten gelerek bu sorunu nasıl çözeceksiniz Başbakan? Başbakan tarafsız kalamaz, muhatap almak zorundasınız” dedi.

Kapatılan DTP"nin eski lideri ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, yardımcısı Aysel Tuğluk, BDP"nin Grup Başkan vekilleri Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, dün gece Batman"da referandum mitingi düzenledi. Basın Kavşağı"nda 40 bin kişinin katıldığı mitingde PKK flamaları ile Abdullah Öcalan resimleri açıldı. Ayrınca platforma, 31 Temmuz günü Batman"ın Demirlipınar Köyü"nde PKK"nın yola döşeği mayının patlaması sonucu aynı araç içinde ölen Sadi Özdemir. Salih Özdemir, Sofi Özdemir ve Sedat Özevin"in fotoğrafları ile "Sizleri asla unutmayacağız" yazılı asıldı. DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, mayın patlamasında yaşamını yitiren Özdemir kardeşler ile Sedat Özevin"i unutmadıklarını belirterek, “Mayın parçaları kalbimize düştü” dedi. Bu ülkede savaşın yaşanmasını hiç istemediklerini ve dünyadaki savaşların barışı sağlamaya yönelik olduğunu dile getiren Türk, şöyle dedi:

SİLAHLAR SUSMALI

“Savaş olduğu zaman da barışa hizmet eden bir savaş olmasını söylüyorum. Bir gazetede okudum, gerillaların hayatını kaybettikten sonra üzerlerinde yapılan otopside gerillaların kulaklarının kesildiği yazıyordu. Bu bir insanlık suçudur. Gerilla annesi, "Ölen biziz. Ölen asker de, ölen polis de, ölen gerilla da biziz" diyordu. "Biz kardeşiz" diyordu anneler. Hülya Özevin bana, "Sedat"ı kaybettim o geri gelmez, ama barışı kaybetmeyin ağabey" diyordu. Tek taraflı silah susmaz, bunun karşılığının olması gerekiyordu. Bunun karşılığını bekliyoruz. 20 Eylül"e kadar silahların sustuğu ve canların yanmadığı sürecin içindeyiz. Biz bu sürenin uzun olması için çabalıyoruz ama bizim çabamız yetmiyor yetmez de, çünkü artık birilerinin bunu görmesi gerekiyor ve barışa adım atması gerekiyor.”

BARIŞA HEPİMİZ MÜDAHİL OLMALIYIZ

Referandum yaklaştıkça partilerin Kürtleri rencide edecek tavır sergilemeye başladığını iddia eden Türk, şöyle konuştu:

“Referandum yaklaşırken, ırkçılardan 3 oy almak için Kürtleri rencide edecek tavırlardan çekinmiyorlar. Bahçeli, "Öcalan"ı neden idam etmediniz" diyor. Yine Kürtleri rencide edecek şekilde, "Neden görüşme yapıyorsunuz" diyor. Siz görüşmek zorundasınız, barış ve kardeşlik istiyorsanız görüşeceksiniz. Eğer bir sorun varsa ve bu sorunu görmemezlikten gelerek bu sorunu nasıl çözeceksiniz Başbakan? Bakın dünyada hiçbir lider kimseyi yok saymadı. Barışa hepimiz müdahil olmalıyız. Başbakan bu sorunu çözmek zorundadır. Tarafsız kalınmaz, Başbakan tarafsız kalamaz, muhatap almak zorundasınız. Cezayir özgürlük mücadelesi verirken, bir karar alındı, milliyetçi partiler 8 kez o ülkenin liderine suikast düzenledi ama o, yolundan sapmadı. O bir başarılı başkansa ve anılıyorsa o, Cezayir"i yok saymadığındadır. Afrika"nın ırkçı lideri bile Mandela"yla görüşüp el sıkıştı. İngiltere başkanı, İrlanda sorunu için gerekirse şeytanla görüşürüm demişti. Lider olmak için cesur olacaksınız, hiç kimseye taviz vermeden, halkın taleplerine cevap vereceksiniz. İşte lider onlardır Başbakan. Başbakan, bir gün af mücadelesinden söz ediyor, ertesi gün ben böyle bir şeyi gündeme bile getirmem diyor. Bu referandumu çirkinleştiren tavır karşısında ne yapmamız gerekiyor, elbetteki boykot.”

Kürtçe başladığı konuşmasına Türkçe devam eden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Bugün onbinlerce kişi toplanıp bir çığlık olup gür sesle barışa çağrı yapıyor. Bu sesler İstanbul, Ankara"ya kadar gitsin. Bazı filizler sevgiyle, barışla büyür. Bizim sesimiz de bu birlik filiziyle büyüyor. Birlik, beraberliğimizle barışı hep dillendireceğiz. Bu gece bir kardeşiniz, evladınız gibi sizinle barışı paylaşmak istiyorum Yarabbim, gece ve gündüzün Allah"ı, bu ne yaşam ki bu acı kader bizim başımıza geliyor. Öyle bir ağır yük ki yüreğimiz parça parça oluyor, ama ağlayamıyoruz. Sedat Özevin, Salih, Sofi, Sadi 4 parça kalbimizdir, ciğerimizdir. Çok acı ve ekşidir” dedi.

SAVAŞ ÖMÜRBOYU OLMAZ

Dünyanın hiç bir yerinde çatışma ve savaşların ilelebet olmadığını ve olamayacağıın anlatan Baydemir, şöyle dedi:

“Bu kadim coğrafyadaki savaş ömür boyu olmayacak ve onurlu bir barışla nihayete erecektir. O günün yarın olması için çabalayacağız. Savaşlar ve çatışmalar uzadıkça, göz yaşı çoğaldıkça, ölümler çoğaldıkça, kirletir; devleti de, hükümeti de, muhalefeti de, sesini çıkarmayıp risk almayanları da kirletir. Daha fazla kirletmemek için, barışın ilelebet olup ömür boyu olması için çaba sarfetmeliyiz. Kürtler"in yapması gerekenler var, Türkler"in yapması gerekenler var. Eğer sorumluluklarımızı eş zamanda samimiyetle zamanında yerine getirirsek, bu savaş miadını doldurmuştur. Barışın siyasal koşulları olgunlaşmıştır. Son bir çağrım var, bu coğrafyada 3- 4 tane evladını yitirmiş Kürt annesi gördüm. Yine bu coğrafya da Türkiye"nin batı yakasında evladını yitirmiş; polis, asker ve gerilla annesi gördüm. Bugüne kadar gördüğüm tanıdığım ve elini öptüğüm anneler, "benim yüreğim yandı ama başka annlerin yüreği yanmasın" diyor. Bir anne yüreğinin evladı üzerine ne kadar titrediğini biliyorum. Bir tek çağrım, bir tek temennim ve ricam var. Asker anneleri de tıpkı gerilla anneleri gibi, "bizim yüreğimiz yandı başka annelerin yüreği de yanmasın" dediği zaman bu savaş daha fazla sürmeyecektir. Gelin anneler sizlere borçluyuz, gelin sizler de birlik olup çocuklarınız için, Ankara"da, Sivas"ta, Yozgat"ta savaşa hayır dediğinizde, barış daha çabuk gelecektir. Barışa ulaşmak için Mehmetçiği ve hevalleri (arkadaşları) incitmemek için, herkesin tek vücut olması gerekiyor.”

OLAYLAR ÇIKTI

Mitingin ardından dağılan bir grup sıkı güvenlik önlemi alan polislerin araçlarına taşlı saldırıda bulunup, camlarını kırdı. Polis, taşlı saldırıda bulunan gruba müdahale ederken kovalamacalar yaşandı. 1 polisin hafif yaralandığı olaylarda 15 kişi gözaltına alındı.

Akşam