Kuşadası'nın kardeş şehirleri Marl-Almanya, Sinaia-Romanya, Gorçe Petrov-Makedonya, Bihaç-Bosna Hersek, Prizren-Kosova, Batum-Gürcistan ve Karabağlar-Türkiye kentlerinin belediye başkanları Dünya Kardeş Kentler Birliği'nin kurulması için fikir birliğine vardı.
Kuşadası'nda gerçekleştirilen Kardeş Kentler Festivali'ne katılan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Marl Belediye Başkanı Werner Arndt, Gorçe Petrov Belediye Başkanı Sokol Mitrovski, Bihaç Belediye Başkanı Hamdiya Lipovaça, Batum Belediye Meclis Başkanı Giorgi Kirtadze, Prizren Belediye Başkan Yardımcısı Ruzhdi Rexha, Sinai Belediye Başkan Vekili Giorghe Badaran Kuşadası Korumar Otel'deki başkanlar yemeğinde bir araya geldi. Yemeğin ardından toplantı yapan kardeş şehir başkan ve başkan yardımcıları Dünya Kardeş Kentler Birliği'nin kurulması yönünde görüş birliğine vardı.
Toplantının ardından bir açıklama yapan Belediye Başkanı Altungün, Kuşadası'nda gerçekleştirilen Kardeş Kentler Festivali'nin başarıyla devam ettiğini belirterek, "Festivale katılan kardeş şehirlerimizin yöneticileriyle birlikte Dünya Kardeş Kentler Birliği'nin kurulması yönünde fikir birliğimiz oldu. Her şehirden iki temsilcinin bulunacağı bir ön komisyon oluşturuyoruz. Bu komisyonumuz üç ay içerisinde Dünya Kardeş Kentler Birliği'nin kurulmasıyla ilgili tüm hazırlıkları tamamlayacak. Böyle bir birliğin kurulması, sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel, sportif ve özellikle de turizm açısından son derece büyük önem taşıyacak" dedi.