14–17 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek ve 4 gün sürecek festival yağmur engeline takıldı. Pragram uyarında kandeş kentlerden gelen heyetler Belediye Başkanı M. Esat Altungün"ü makamında ziyaret etti. Ardından yapılacak kortej ise sağanak yağmur nedeniyle iptal edildi.
4 gün sürecek festival kapsamında Nez, Metin Arolat, Harun Kolçak, Cenk Bosnalı, Muammer Ketencoğlu, Cem Doğangil, Cemil Sağyaşar ve Ceynur ile ünlü Fransız şarkıcı Anne Marie David konser verecek. Festivalin final gecesinde ise WAFA üyesi 13 ülkeden ünlü sanatçılar sahneye çıkacak.
Kuşadası ile kardeş şehirleri Marl-Almanya, Bihaç-Bosna Hersek, Prizren-Kosova, Sinaia-Romanya, Batum-Gürcistan, Gorçe Petrov-Makedonya, Samos-Yunanistan ve Karabağlar-Türkiye"den “Kuşadası Kardeş Kentler Festivali” için gelen heyetler ilk olarak Belediye Başkanı M. Esat Altungün"ü makamında ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Belediye Başkanı Altungün, amaçlarının kardeşlik ve dostluk bağlarını geliştirmek olduğunu söyledi. Bundan sonra Kuşadası"nın kardeş şehirleriyle daha sıkı ilişkiler kuracağını anlatan Altungün, “Öncelikle sizleri Kuşadası"nda ağırlamaktan büyük bir onur duyuyoruz. Türkiye"de ilk kez düzenlenen Kardeş Kentler Festivali süresince kendinizi evinizde hissettirmek için çabalayacağız. Ayrıca konuk belediye başkanlarımıza Kardeş Kentler Birliği için ilk adımı hep birlikte atmayı ve festival süresinde bir protokol imzalamayı öneriyorum” dedi.
Ziyaretin ardından ise belediye hizmet binası önünden başlayıp, Atatürk Meydanı"nda sona erecek kortej, sağanak yağmur nedeniyle iptal edildi. Yağmur nedeniyle araçlarla Kuşadası Kaymakamlığına giden heyetler, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen"i ziyaret etti. Daha sonra Kutes Kafe"de bir süre dinlenen konuklar, yağmurun kesilmesi üzerine Atatürk Meydanı"nda toplandı. Atatürk Anıtına kardeş şehirler çelenginin konmasının ardından ise halk dansları gösterisi gerçekleşti.
Törenin ardından yağmur nedeniyle İbramaki Sanat Galerisine kurulan kardeş şehir standları gezildi ve Kardeş Şehirler Fotoğraf Sergisinin açılışı yapıldı. İlk gün etkinlikleri Tarihi Öküz Mehmet Paşa Kervansarayındaki açılış kokteyli, Rene Lankeit caz dinletisi ve Türk gecesi ile son buldu.
Kuşadası Kardeş Kentler Festivali"nin bugünkü (15 Ekim Cuma) programı ise Türk-Alman dostluğunun gelişmesine önemli katkılar sağlayan Marl şehrinin eski belediye başkan yardımcısı Ahlert"in ismini taşıyan parkın açılışıyla başlayacak. 14.30"da İbramaki Sanat Galerisi"nde Marl-Ahlert saydam gösterisi ve söyleşi, 15.30"da Kuşadası-Mahmut Esat Bozkurt söyleşisi, 17.00"de ise Çalıkuşu Kültür Evi"nde Prizren-Ethem Baymak resim sergisi açılışı yapılacak. Atatürk Meydanı"ndaki kardeş kentler folklor gösterileri ile devam edecek olan festivalin ikinci günü, İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı"ndaki Cenk Bosnalı ve Muammer Ketencoğlu"nun konser vereceği Balkan Gecesi ile son bulacak.
Festival"in yarınki (16 Ekim Cumartesi) programı söyleşilerle başlayacak. Saat 14.00"de İbramaki Sanat Galerisi"nde Samos-Elsa Hiu ve saat 16.00"da Gorçe Petrov"dan gelen Memo Nikolovski"den Makedon Halk Şarkıları gösterisinin ardından, saat 17.30"de İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı"ndaki kardeş kentlerin folklor gösterileri yapılacak. Kardeş Kentler Festivali 3. gün etkinlikleri saat 20.30"da İsmail Cem Meydanı"nda başlayacak final gecesi ile son bulacak. WAFA ile ortaklaşa yapılacak final gecesi, özel olarak hazırlanan Kuşadası şarkısının söylenmesi ile başlayacak. Daha sonra ise Almanya"dan Evlin Dandel, İrlanda"dan, Mary Simpson, Makedonya"dan Margarita Hristova, Romanya"dan Nico Matei, Malta"dan Corazon Mizzi, Fransa"dan Juie Fuentes, Litvanya"dan Ruta Sciogolevaite, İtalya"dan Lina Capezza, Gürcistan"dan Nino Gvelesiani, İngiltere"den Sarah Class, İspanya"dan Lavinia Steriopol, Bosna"dan Zeljka Katavic ve Türkiye"den Aylin Özer isimli WAFA üyesi sanatçılar sahne alacak. Uydudan canlı olarak yayınlanacak geceye ayrıca, Nez, Metin Arolat, Harun Kolçak, Cemil Sağyaşar, Ceynur, Cem Doğangil ve Fransızların ünlü şarkıcısı Anne Marie David konuk sanatçı olarak katılacak. Kuşadası"nın yeni kardeş şehirleri ile protokol imzalanmasıyla ile devam edecek final gecesi, havai fişek, ses ve ışık gösterileri ile sona erecek.
4 gün sürecek Kuşadası Kardeş Kentler Festivali, 17 Ekim Pazar günü kardeş kentlerden gelen heyetlerin tekne turu ve İbramaki Sanat Galerisi"nde Rene Lankeit"in can konseri ile tamamlanacak.