Uzmanlar kar ve buzda çok dikkatli bir şekilde yürümek gerektiğini belirtiyor. Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Dr. Mehmet Yaman, kış aylarında kayarak yaralanmaların çok sık yaşandığını belirterek, "Bu durum kırık ve çıkık gibi ciddi yaralanmalara bile sebep oluyor. Bazen ölümle bile sonuçlanabiliyor. " uyarısında bulundu.

Kar ve buzlu yolda yürürken en çok ve sık yapılan hatanın soğuk sebebiyle ellerin ısınması için cebe sokulması olduğunu vurgulayan Yaman, "Ellerin cepte olması durumunda ani kaymalarda dengenin sağlanması mümkün olmaz. Bu şekilde kayma sert bir düşüşe sebep olur. Soğuktan korunmak için ellerin cebe sokulması yerine eldiven kullanılması gerekir. En azından bir elin boşta bulunması dengenin sağlanmasına yardımcı olur. Sert düşüşü hafifledir." dedi.

İŞTE KAYGAN ZEMİNDE YÜRÜMENİN PÜF NOKLARI
Yaman, kaygan zeminde ise yürümenin püf noktalarını şöyle sıraladı:

-Tabanı tırtıklı, lastik ayakkabılar tercin edin
-Kesinlikle iki elinizi cebinize sokmayın
-Kucağınızda çocuk taşımayın (Hepimi hatırlıyoruz, geçen yıl Ankara Elmadağ'da bir anne karda kayarak düşmüş, son anda çocuğunu başkasına uzatarak kendisi aracın altında kalmış ve epeyce sürüklenmişti). Çocuğunuzun ve kendi sağlığınız için kucakta çocuğunuzu taşımayın.
-İki elinizde poşet ya da çanta bulundurmamaya dikkat edin
-Hareket kabiliyetinizi kısıtlayacak dar giysiler giymeyin
-Yürürken hafif öne eğilin, yere bakın ve kısa adımlar atarak yürüyün.
-Ani hareket etmekten sakının
-Karlı zeminde iyi bir görüş sağlamak için güneş gözlüğü kullanın.
-Merdiven inip çıkarken mutlaka korkuluklara tutunun.
-Zorunlu kalmadıkça dik yokuşlardan inip-çıkmayın/sabah