Türkiye Karayılan olayının perde arkasını merak ederken MİT Eski Daire Başkanı Prof. Dr.Mahir Kaynak dikkat çekici bir analiz yaptı. Kaynak, yazarımız Bülent Erandaç'a önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Kaynak'ın önemli saptamaları:

Murat Karayılan yakalandı mı?
Hayır yakalanmadı. Karanlık bir şekilde ortadan kayboldu, sonra yine ortaya çıktı. Karayılan ile İran arasında bazı temaslar olduğu biliniyordu. Karayılan çok yönlü ilişkileri olan bir isim. İran bir taraftan Türkiye ile yakın durmaya çalışıyor, diğer yandan PKK'nın İran kolu PJAK ile mücadele ediyor.

Peki PJAK ne iş yapar?
PJAK, İran'a yönelik Amerikan operasyonunda yer alan bir örgüttür. İran, PJAK üzerinden "Arap baharına", Suriye gelişmelerine müdahil olmaktadır. Bu nedenle Karayılan ile İran istihbaratı arasında Suriye üzerine bazı pazarlıklar yapıldığını tahmin ediyorum.

İran-Suriye ve PKK ilişkilerinde Karayılan'ın duruşu nedir?
Suriye'de yeni bir rejim ortaya çıkabilir. Bundan sonra da ciddi bir Sünni-Şii çatışması yaşanabilir. Ama burada hedef İran'dır. İran ile Türkiye arasında bir çatışma çıkmasını ve bunun genişlemesini isteyenler, sınırda bir tahrik yapabilir. İran'ın tehdit olarak algılanmasının sebebi, dini motifler değil, Çin'in bölgedeki atlama taşı olmasıdır. ABD-Çin gerginliğine dikkat etmek gerekir. İran, bu hesaplaşmanın bir parçası.
Rusya da Çin'e karşı. Ve dolayısıyla İran, ABD ile kavgaya girmişken, Rusya'nın eksenine girmesi isteniyor. ABD, hem Şiileri hem de Sünnileri kontrol edemez. Çünkü ikisi arasında çatışma çıkartmak istiyor. Böyle bir fotoğrafta Karayılan işi birçok maddeden sadece birisidir.

Karayılan'ın çok sayıda ülkenin istihbarat birimleri ile organik bağı olduğu söyleniyor. ABD de bunlardan biri midir?
Murat Karayılan çok yönlü istihbarat oyunlarını bilen bir isim. Amerika'nın adamı olduğunu söylemek lazım. Avrupa, Öcalan'ın yerine adam getirecekti. Karayılan Kandil'de ipleri Amerika'nın sayesinde ele aldı. Böylece PKK'nın kontrolü Avrupa'nın kontrolüne geçmedi. Amerika, Kuzey Irak'ta her şeye hakim durumda.

O halde Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü CIA da bu olayları çok iyi bilir...
CIA bu olayları bilmez mi? Tabi ki bilir. İran'ın durumuna bakar, ona göre bilgi verme konusuna girer.

Irak dışişleri Bakanı Hoşyer Zebari Ankara'ya geldi. En iyi haberleri Ankara'da ondan almak mümkün değil mi?
Kuzey Irak'taki Kürt federe yönetimi çok iyi istihbarat örgütüne sahip. Kandil'de ne oluyor, bunu en iyi onlar bilir. Karayolu bağlantıları, kuzey ırak ile irtibatlarını Barzani bilmez mi? Karayılan yakalansa ilk önce onlar bilir.

TÜRKİYE YAPAR
MİT'in Karayılan'ın Kandil koordinatlarını İran'a verdiği doğru mudur?
Kandil için koordinat zor. Çevresi için bazı istihbaratlar yapılabilir. Bana göre MİT, İran'a koordinat vermez. Bu kadar önemli bir nokta tespit edilmişse, Türkiye bu işi kendisi yapar. Yapacak güçtedir ayrıca.
takvim