Bu yıl rekoltenin çok düşük olması nedeniyle ciddi sıkıntı yaşanan sektörde, karasu havuz yapımı ertelendi. Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Zeytin - Zeytinyağı İşletmecileri Dayanışma Derneği (AYZEYDER) Başkanı İsmet Bozkurt, sorunun geçici de olsa çözülmesine katkı sağlayanlara teşekkür etti.
Zeytin üreticinin ciddi bir sıkıntı içerisinde olduğunu ve sorunun çözülmemesi halinde bu yıl kimsenin zeytin sıkacak durumda olmadığını ifade eden AYZEYDER Başkanı ismet Bozkurt “Küresel ısınmanın yanında küresel kriz de zeytin müstahsilini derinden etkilemiştir. Yöresel deyimle bölgemizde var yılı – yok yılı olarak adlandırılan periyotta bu yıl var yılı olmasına rağmen verimliliğin yüzde 30 – yüzde 40 civarında olması müstahsilimizi olumsuz yönde etkileyecektir. Müstahsilin sıkıntı yaşaması yanında zeytinyağı fabrikaları da bu durumdan etkilenmektedir. Sıkımhaneler bu yıl para kazanmayı bırakın yanlış politikalar, haksız rekabet vb sebeplerle zarar etmektedirler. arar eden firmaların doğal olarak yeni yatırım yapma olasılığı da olamaz. Çevre Bakanlığı sıkımhanelerin bu zor döneminde bir de “betonarme sızdırmaz karasu havuzları” istemekteydi. Üstelik bu havuzların karasu sorununu çözdüğü de bilimsel olarak ispatlanmamıştı. Bizce bu tür havuzların iki sakıncası vardır.
Karasu havuzunu beton olarak düşünecek olursak, çok geniş bir alanda topraklarımızdan ağaçlar sökülerek betonarmeye dönüştürülmesi çevre açısından doğru değildir.Bir sıkımhaneye yetecek kadar havuzun yapılmasının maliyeti 80-100 bin YTL"ye mal olacaktır. Bu paraları kazanamayan hatta zarar edeceği kesin olan kişi veya kişilerden bu yatırımı beklemek hayal olurdu. Yaklaşık bir yıldır gerek Ankara"da gerekse ilimizde bu konuda ciddi çalışmalar ortaya koyan zeytinyağı sıkımhanecileri şimdilik kaydı ile de olsa istemlerini yetkililere kabul ettirmişlerdir” dedi.
AYZEYDER Başkanı İsmet Bozkurt ayrıca bu konuda kendilerine yardımcı olan AK parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk"e, Vali Mustafa Malay"a, Borsa Başkanı Aydın Ağababaoğlu"na, AYSO Başkanı Ercan Çerçioğlu"na, Çevre İl Müdürü ve personeline Aydın"da bulunan 185 Zeytinyağı sıkımhanecileri adına teşekkür etti.