Bilim insanları, Güneş Sistemi'nin sınırında karanlık bir objenin gizlendiğini düşünüyorlar.
Güneş Sistemi'nin içerisine uçan göktaşlarının çoğunun, Oort bulutunun dış kesimlerinden geldiği biliniyor.
Güneş Sistemi'nin doğuşundan kalan toz ve atık bulutunun oluşturduğu "Oort bulutu" Güneş'ten 150 milyar kilometre uzakta başlıyor ve üç ışık yılı büyüklüğünde olduğu, milyarlarca göktaşı barındırdığı düşünülüyor.
Yapılan yeni hesaplamalar, Jüpiter'den dört kat daha büyük bir objenin, gezegenimize doğru gelen göktaşlarından sorumlu olabileceğini gösteriyor.
Oort bulutundan gelen göktaşlarını inceleyen bilim insanları, bu göktaşlarının dörtte birinin yörüngelerinin değişebilmesi için Jüpiter büyüklüğünde bir obje tarafından "iteklenmeleri" gerektiğini belirtiyorlar.
Louisiana Üniversitesi'nden astrofizikçiler John Matese ve Daniel Whitmire "Jüpiter'in kütlesinden daha küçük bir şeyin bu görevi yerine getiremeyeceğini" öne sürüyorlar.
Bu yüzden de, Dünya'ya doğru gelen göktaşlarından sorumlu olan "gizli" bir komşu gezegenin varolduğu, ancak şimdiye kadar farkedilmediği düşünülüyor.
Matese, bu konunun 10 yıl içerisinde çözüleceğini düşündüğünü söylerken, NASA'nın kızıl ötesi teleskobu WISE'nin de objektifini Oort bulutuna çevirdiğini ve incelemeye başladığını belirtiyor.