IRAK Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani"nin "Türkiye"nin sınır ötesi operasyonlarına sessiz kalmayacağız" yönündeki açıklamasına yanıt Dışişleri Bakanı Ali Babacan"dan geldi. Babacan dün Moskova"ya giderken uçakta gazetecilere, PKK"ya karşı kara harekatı seçeneğinin masada olup olmadığının sorulması üzerine "Kara harekatı opsiyonu açık. Zamanlama önemli. Mevsime göre, duruma göre karar verilecek" dedi. İlk kez hükümetten bir bakan, "kara operasyonundan" bahsederken, Babacan"ın bu sözlerinin başkent kulislerinde, "Barzani"ye anında yanıt" olarak değerlendirildi. Başbakan Tayyip Erdoğan"da geçen 18 Aralık"ta Kuzey Irak"ta kara harekatı yapıldığı yönündeki iddiaların hatırlatlması üzerine, "Ordu gereken neyse onu yapıyor, yapmaya da devam edecek" demişti.

CARTWRIGHT GÜNDEMİ

Babacan"ın dünkü açıklamasının, geçen hafta ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı James Cartwright"ın Ankara"da Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun"la görüşmesi ve ardından Saygun"un Dışişleri"ni ziyaret etmesinden sonra gelmesi de dikkat çekti. Cartwright"ın ziyareti sırasında iki komutanın bahar aylarında PKK"ya karşı kara operasyonu seçeneğini de konuştukları ileri sürülmüştü. Bu gelişmelerin ardından Babacan"ın dün Moskova"ya giderken gazetecilere yaptığı kara harekatı ile ilgili açıklamalar, bir hükümet yetkilisinden son zamanlarda gelen en sert açıklama oldu. PKK"yı hedef alan operasyonların epeyce bir süre daha devam edeceğini ifade eden Babacan, "Türkiye-ABD arasındaki karşılıklı ziyaret trafiğinin artmasının gerçek nedenine" ilişkin sorulara da, "İşbirliği içindeyiz. Aslında böyle olmaması sorunluydu. Geçmiş dönemler sorgulanmalı. Bugün olanlar normal" yanıtını verdi. Babacan, Kuzey Irak"taki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile ilişkiler konusunda da, "Barzani, PKK"yı terör örgütü olarak kabul etmeli. Somut, güven verici adımlar atmalı" dedi. Barzani ile iletişim kanallarının açık olduğunu belirten Babacan, karşılıklı mesajların dakikalar içinde yerlerine ulaştığını, özel iletişim kanalları olduğunu söyledi.

YİNE TEHDİT ETTİ

El-Arabiya televizyonuna özel demeç veren Mesud Barzani, "Bizim artık Irak Hükümetine, "Türkiye"nın saldırılarına karşı bir tavır alın" dememiz gereksizdir. Çünkü onlar da Türkiye"nin her gün ordusuyla, uçaklarıyla Irak"ın egemenliğini ayaklar altına aldığını görüyorlar. Sabrın da bir sınırı vardır. Şunu bildiriyorum ki, Türkiye"nin Federe Kürdistan topraklarına olan saldırıları devam ederse artık sessiz kalmayacağız" dedi. Türkiye"nin Kuzey Irak"taki topraklarına saldırısının altında başka niyetler olduğunu iddia eden Barzani şunları söyledi: "Türkiye PKK sorununu bahane ediyor. Bu bahaneyle Kürdistan"ın gelişimini engellemek istiyor. Türkiye kendi sınırları içindeki PKK"lılarla baş edemediği için bunu dışarıya saldırarak kapatmaya çalışıyor."