Normal iş kolu olmanın yanında turizme de katkı sağlayan seramik ustaları hem ekmeğini kazanıyor, hem de tilçeye ayrı bir güzellik katıyorlar.

Çocukluğundan beri toprak işleyerek hayatını kazandığını belirten yaşlı toprak işleme ustası Ahmet Altınçöp, ilçede seramik işçiliğine yönelik yüksekokulun da açıldığını ancak çekirdekten yetişme ustaların bu işi çok daha güzel yaptığını belirtti.

Karacasu’da 50’ye yakın ailenin geçimini sağladığı toprak işleme atölyelerinin kurulu olduğu mahallede 7’den 70’e kadın erkek herkes toprak kap yapıyor. Teknolojideki yenilikler ve diğer nedenlerle seramikle geçimini sağlayan insanların sayısı her geçen gün azaldığını ifade eden toprak işleme ustası Ahmet Altınçöp, son zamanlarda insanların doğala dönüşe başlaması ile seramiklerin faydalarının daha iyi anlaşılmaya başlandığını söyledi. Kısa süre öncesine kadar genellikle süs ve dekor amaçlı kullanılan seramiklerin faydasının geç de olsa yeniden anlaşıldığını ve bunu bilen kişilerin artık yemeğini toprak kapta pişirip yemeye suyunu da toprak testiden içmeye başladığını ifade eden Altınçöp, öze dönüşün seramikçileri mutlu ettiğini söyledi.

“İŞ VE PAZAR SIKINTISI ÇÖZÜLDÜ”

Bir süre önce Pazar sıkıntısı yaşadıkları için yeterince üretim yapamayan buna paralel olarak iş sıkıntısı yaşayan seramikçilerin ürünleri artık adeta yok satıyor. Başka yerlerde yapılan testi ve çömleklerin Karacasu toprağı ile yapılanların yerini tutamayacağını belirten Ahmet Altınçöp, fiyatlar bekledikleri seviyede olmasa da eskiye göre iyi durumda olduklarını belirtti. Yaklaşık 50 ustanın halen toprak işleme işine devam ettiği Karacasu’da işlenen toprak kaplar Türkiye ve dünyanın dört bir yanına gönderilirken, toprak kapta yapılan yemeğin, daha lezzetli olacağını dikkat çeken Münevver Bardak, çocukluğundan beri toprak işiyle uğraştığını ve ilçede yüzlerce kişinin ekmeğini toprak işleyerek kazandığını söyledi.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png