HSYK tarafından açıklanan atama kararnamesinde Yenipazar, Kuyucak, Karacasu, Sultanhisar, Koçarlı ve İncirliova ilçe adliyelerinde görevli hakim ve savcıların atamaları yapılırken, yerlerine yeni atama yapılmamıştı.

Türkiye genelinde kapatılması kararlaştırılan 148 adliyenin durumu; HSYK ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in HSYK Genel Kurulu’nun bir kısım adliyelerin bir başka adliyenin yargı çevresine dahil edilerek birleştirilmelerine dair 15 Haziran 2012 tarih ve 347 sayılı Kararının 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’nun 33 üncü maddesi gereğince yeniden incelenmesi talebini içeren yazısıyla HSYK Genel Kurulun’ca yeniden görüşüldü.

Yapılan görüşme sonucunda birleştirilmesine karar verilen adliyelerin bulunduğu yerleşim yerlerinin coğrafi şartları, nüfusu, güvenlik ve iş durumları ile birleştirilen adliyelere olan uzaklık ve ulaşım imkânları dikkate alınarak Türkiye genelinde kapatılması kararlaştırılan 148 adliyeden 44’ünün kapatılma kararı iptal edildi. İptal kararıyla bilirlikte kapatılarak Nazilli Adliyesi’yle birleştirilmesini kararlaştırılan Karacasu Adliyesi de kapatılması iptal elden adliyeler arasında yer aldı.

İptal kararının adından 44 adliyelerin faaliyetlerine devam edeceği belirtilen HSYK açıklamasında, “Belirtilen adliyelerde görev yapmakta iken; süre, mazeret veya taleplerine istinaden bir başka yere ataması yapılanların durumlarında herhangi bir değişiklik yapılması planlanmamaktadır. Ancak, ihtiyaç hasıl olması halinde yerlerine atama yapılacak olanlar başlayıncaya kadar bu durumda olanların yerlerinde yetkili bırakılmaları söz konusu olabilecektir. Belirtilen adliyelerde görev yapmakta iken; sadece o adliyenin birleşecek olması nedeniyle sürelerini tamamlamadıkları halde re’sen bir başka yere atamaları yapılanların durumları ayrıca değerlendirilecektir” denildi.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png