Prensip anlaşmasına göre aşama aşama 6 yerleşim yeri Azerbaycan"a devredilecek. Azerbaycan da Ermenistan ile kara ve demiryolunu açacak.

AZERBAYCAN ile Ermenistan arasındaki sorunun en önemli parçalarından biri olan Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ"da bazı noktalarda Türkiye"nin katkılarıyla çözüme yaklaşıldı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, hafta sonunda Münih"teki Güvenlik Konferansı sırasında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan"la yaptığı görüşmelerin ardından, Türkiye"ye uğramadan doğrudan Bakü"ye uçtu.

Babacan, Münih"ten Bakü"ye Alman bir firmadan kiralanan Challenger 605 marka özel uçakla giderken Azeri meslektaşı Elmar Memmedyarov"u da yanına aldı. İki bakan, Ermeni tarafıyla yapılan görüşmelerde gelinen son noktayı havada bir kez daha değerlendirdi. Babacan, Bakü"de de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev"le yaptığı görüşmede, Ermeni tarafıyla gerçekleştirilen temaslar hakkında bilgi verdi. Babacan, bir gece kaldığı Bakü"deki temaslarını tamamladıktan sonra önceki gün öğleden sonra (9 Şubat) Ankara"ya döndü. Münih-Bakü hattında yaşanan diplomasi trafiği sonrası, Ermenistan"ın Dağlık Karabağ"da Azerilerin yoğun olarak yaşadığı toplam 6 yerleşim yerini aşama aşama Azerbaycan"a devretmeye sıcak baktığı bildirildi. İlk etapta prensipte uzlaşılan noktaların şunlar olduğu öğrenildi:

1- Ermenistan"ın işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ"ı çevreleyen 6 kasabada işgal öncesi ağırlıklı olarak Azerbaycan Türkleri vardı. İşgal sonrası Azeriler evlerini terkederek bu 6 kasabadan göçmek zorunda kaldı. Ermenistan belirli bir zaman diliminde Fuzuli, Akdam, Cebrail, Kubatlı, Zengilan kasabalarını Azerilere geri verecek.

2- Evlerini terketmek zorunda kalan Azeriler yurtlarına geri dönebilecek.

Sonra da Kelbecer

3- Yukarı Karabağ"ın statüsünü belirlemek için bölge geçici bir yönetime devredilecek. Statü belirlendikten sonra Kelbecer Kasabası da Azerbaycan"a verilecek. Buna karşılık Azerbaycan, Ermenistan ile kara ve demiryolunu açacak.

4- Ermenistan ile Yukarı Karabağ arasındaki sınır bölgesine uluslararası barış gücü yerleşecek. Bu güçte taraf ve müdahil ülkeler yer almayacak. Yani Türkiye ve Rusya bu güçte asker bulundurmayacak.

İlişkiler yakında iyileşir

DAĞLIK Karabağ"da ilerleme kaydedilmesi, Türkiye ile Ermenistan arasındaki yeni süreci daha da hızlandıracak. Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan"ın Münih"te yaptığı, "Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler yakın gelecekte iyileşebilir" sözleri bu ilerlemenin ilk sinyali oldu.

HÜRRİYET