Piyasalarda son derece hareketli bir gün geride kaldı. İMKB'de kayıp bir ara yüzde 8'e kadar çıkarken, Euro 2 YTL'yi gördü, dolar 1.50 YTL ile son iki yılın zirvesine tırmandı.


Dün gece ABD borsları ile başlayan çöküş tüm piyasalara yayıldı. İMKB günü yüzde 6.26 kayıpla 27 bin 601 puandan tamamlarken, Ağustos 2005'ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Borsa gün içinde 27 bin 11 puana kadar geriledi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 6,26 oranında değer yitirdi. İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 366,65 puan düşerek 27.600,71 puandan kapandı.

Avrupa borsalarındaki kayıplar yüzde 2-3 ile sınırlı kalırken İMKB'deki düşüş yüzde 6'yı aştı. Borsadaki hareketi değerlendiren uzmanlar, gelişmekte olan ülkelere yönelik risk algılamasının yükseldiğini ve bunun da piyasaya satış olarak yansıdığını belirtiyor.

Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, cari işlemler açağının en yumuşak taraf olmasının Türkiye'nin elini zayıflattığını söyledi. Turşucu, "Algılamalar halen kötü ve bu sürecin devam edeceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde dalgalı seyirler şiddetli bir şekilde devam edebilir" diye konuştu.

DOLAR İKİ YILIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Dolar güne hızlı bir hareketle başlarken sabah bankalararası piyasada 1.5030 YTL seviyesine kadar çıktı ve son 2 yılın zirvesine ulaştı. Dolar sonrasında gelen satışlarla öğle saatlerinde hafifçe gevşeyerek 1.47-1.48 aralığında dengelendi. Dolar borsa kapanışında ise düne göre yüzde 4.5 artışla 1.4850 YTL'ye tırmandı.

Piyasadaki hareketi değerlendiren uzmanlar, özellikle yabancılardan gelen alışlara dikkat çekiyor. Sabah Londra kaynaklı yoğun bir yabancı ilgisi olduğunu kaydeden bankacılar, kurların bu yabancı alışlarıyla 1.50'yi gördüğünü belirtiyor. Ancak özellikle yerli yatırımcıların yükselen kurları satış fırsatı olarak gördüğü dikkat çekerken, 1.50 seviyelerinden yoğun satış geldiği kaydediliyor.

Uzmanlar, yurtdışında yaşanan dalgalanmaya bir de hedge fon satışlarının eklendiğine dikkat çekerek, bu durumun gelişmekte olan ülkeler üzerindeki baskıyı da artırdığını belirtiyor.

Yabancı alışları ve yerli satışlarının ortasında 1.47-1.49 bandına sıkışmış görünen dolar kurunda uluslararası gelişmeler belirleyici olmayı sürdürecek.

Bernanke: Kredi krizi ABD ekonomisini tehdit ediyor

ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin, 1.50'lerden itibaren satış yönünde bir ilgi olduğunu belirterek, "yurtiçindeki döviz hesaplarından en büyük çözülmeyi bugün göreceğiz. Bugün ciddi bir satış miktarına ulaşabiliriz. 1-2 milyar dolar civarında bir müşteri satışı olabilir" dedi.

EURO 2 YTL'Yİ GÖRDÜ

Dövizdeki hareket euroyu da etkiliyor. Euro 5.5 ay sonra tekrar 2 YTL'yi görürken, düne göre 3.2 değer kazandı. Euro kapanış saatleri yaklaşırken 1.9870 YTL seviyesinden el değiştiriyor.