Bankacılık sektöründe kredi borçlarını ödemeyenler için uygulanan 'kara liste' sistemi, araç sahipleri için de uygulanacak. Listede 'kendi tutanağını kendin tut' sistemini kötü amaçlarla kullanan araç sürücüleri olacak. Sistemden, sigorta şirketleri yararlanacak. Star gazetesinin haberine göre, bu sistem ile tutanaklarda yapılan usulsüzlükler ortadan kaldırılacak. Tutanak sistemini usulsüz kullananlara trafik sigortası yapılmayacak. Hasarları da ödenmeyecek.

YÜZDE 15'İ USULSÜZ ÇIKTI

2008 yılının nisan ayında yürürlüğe giren, maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerin kendi tutanaklarını kendilerinin tutmasına ilişkin uygulamada, birçok sürücünün usulsüzlük yaptığı tespit edildi. Yapılan değerlendirmelerde, bugüne kadar maddi hasarlı trafik kazalarında tutulan tutanakların yüzde 15'inin usulsüz olduğu ortaya çıktı. Tutanaklar üzerinde yapılan incelemelerde, bazı sürücülerin iki ayda sekiz kez kaza yapmış gibi tutanak yaptığı belirlendi. Tutanak sahipleri, sigorta müfettişleri tarafından incelendi. Bu kişilerin, tamircilerle anlaşmalı olduğu belirlendi. Bunun üzerine, sürücülerle ilgili olarak kara liste oluşturulması kararlaştırıldı.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Araç sahipleri ile ilgili hazırlanacak olan kara liste sistemi, tutanaklar üzerinde yapılan usulsüzlükleri büyük ölçüde engelleyecek. Kara liste ile ilgili çalışmalar Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Tutanakların sürücüler tarafından tutulmasına ilişkin sisteme geçilmesinin ardından, sürücülerin trafik sigorta bilgileri de tüm şirketler tarafından görülür hale geldi. Bu kapsamda toplanan bilgilerden, araçların kaza yapma sıklıkları araştırılacak. Bu kapsamda çok sık kaza yaptığı belirlenen araçlar, sigorta şirketleri tarafından araştırılacak. Bu araştırma sonucunda, usulsüz tutanak hazırladığı tespit edilen araç sahipleri, kara listeye alınacak. Bu kişilerin zorunlu trafik sigortaları yapılmayacak. Sigorta şirketleri bu kişilerin de hasarlarını ödemeyecek./yeni şafak