Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü önümüzdeki iki gün boyunca İstanbul'da karla karışık yağmur beklendiğini ve hava sıcaklığının eksi 3 dereceye kadar düşebileceğini açıkladı.

Ancak tahminler kara kışın Mart ayına damgasını vurabileceğini gösteriyor. CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, twitter'ına ''Mart kapıdan baktırır ...'' deyişini haklı çıkaracak bir not düştü: ''Mart'ın 5'i ile 10'u arası bu kışa damgasını vuracak. Hatırda kalacak bir soğuk olabilir.''

Meteoroloji uzmanı Bünyamin Sürmeli Habertürk'ün sorularını yanıtladı
Konuyla ilgili Habertürk'ün sorularını yanıtlayan Sürmeli, ''Mart'ın 5 ile 10'u arasında bu kışa damgasını vuracağını söylediğim soğuklar uzun vadeli bir tahmin, kesin değil'' dedi. Sürmeli sözlerini şöyle sürdürdü: ''Balkanlar'da dolaşan soğuk hava akımı, herhangi bir değişiklik olmazsa Mart'ın 5'i gibi Türkiye'nin orta kesimleriyle Karadeniz ve Marmara Bölgesi'ni etkisi altına alacak. Mart'ın 5'i ile 10'u arasında sert bir kış görülebilir. Bu kış fazla kar yağışı görülmedi. Bu nedenle söylediğim tarihler arasında bu yıl görüp görebileceğimiz kar yağışı yaşanabilir. Ancak bundan bir afet olacağı manası çıkarılmasın. Hava sıcaklıklarının da en yüksek 0 derece olacağını tahmin ediyoruz. Ama tekrar ediyorum, söylediğim uzun vadeli bir tahmin, değişebilir.''

METEOROLOJİ: ''SOĞUK HAVA DALGASI GÖZÜKÜYOR AMA...''

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım da Mart'ın 5'i ile 10'u arasında kara kış yaşanabileceğiyle ilgili değerlendirmeleri kendilerinin de yaptığını söyledi: ''Özellikle 7-8-9 Mart tarihlerinde soğuk hava dalgası gözüküyor. Ama şimdiden bir açıklama yapmak doğru olmaz. Çünkü sistemler değişebilir. Kamuoyunu yanlış yönlendirmek istemeyiz. Balkanlar'daki soğuk hava sistemini takip ediyoruz. Şimdiden 'bu tarihler arasındaki kar yağışı hayatı olumsuz etkiler ya da etkilemez' diyemeyiz. Doğru zamanda gereken bilgilendirmeleri yapacağız.''

İL İL EN DETAYLI VE EN GÜNCEL HAVA DURUMU BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDE KIŞ: 186 KÖYDE ULAŞIM SAĞLANAMIYOR!

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 186 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Alınan bilgiye göre, Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basıncın etkisi altındaki bölgede, aralıklarla devam eden kar yağışı veya tipi nedeniyle Erzurum'da 79, Kars'ta 44, Muş'ta 23, Bingöl'de 22, Ardahan'da 10 ve Iğdır'da 8 olmak üzere toplam 186 köy yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreterliklerine bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmalarını sürdürürken, Erzurum'da son 24 saat içinde 2 hastanın, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve 112 Acil Servis ekiplerince hastanelere ulaştırıldığı öğrenildi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölgede gece en düşük hava sıcaklığı eksi 8 dereceyle Erzurum'da ölçüldü.

Bölgedeki diğer illerde gece ölçülen en düşük hava sıcaklıkları da Ardahan'da eksi 5, Kars'ta eksi 4, Ağrı ve Erzincan'da eksi 1 ve Iğdır'da 3 derece olarak kaydedildi.

ÇIĞ UYARISI
Bu arada Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzey kesimlerinde salı ve çarşamba günü, Erzurum'da ise perşembe günü hafif kar yağışının beklendiğini ifade ettiler.

Yetkililer ayrıca, Erzurum'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle çığ olayının yaşanabileceğini belirterek, tedbirli olunması gerektiğini kaydettiler.

SARIKAMIŞ (Kar kalınlığı 1 metreye dayandı!)
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde aralıklarla devam eden kar yağışı ve sis hayatı olumsuz yönde etkiledi.

Kar kalınlığının 95 santimetreye ulaştığı ilçede, bina çatılarında buz sarkıtları oluştu. Yerleşim biriminde bazı kuşların yiyecek bulmakta zorlandığı gözlendi.

Bu arada ilçede kar yağışına sevinen çocukların, Sarıçam ağaçları altında fotoğraf çektirdiği izlendi.


AJANSLAR