Ailelerine kavuşan öğrenciler sevinç gözyaşları döktü.

Rize'nin İkizdere ilçesi Sivrikaya köyü yakınlarında Ovit Geçidi'nde çığ düşmesi sonucu 39 saat mahsur durumda bulunan 18 kişiye ulaşıldığı bildirildi. Ovit Dağı'nda mahsur kalan 18 kişi, dağcılar eşliğinde yaptıkları yürüyüşün ardından Sivrikaya köyü yakınlarında açık yola ulaştılar.

3 SAAT KARDA YÜRÜDÜLER

İkizdere ile Erzurum'un İspir İlçesi arasındaki karayolunun 67'nci kilometresinde cuma günü saat 18.00 sıralarında çığ düşmesi sonucu Biberoğlu Yaylası'nda 'Öz İspir Seyahat'a ait 25 EC 912 plakalı midibüste mahsur kalan sürücü ile 17 yolcuya dün gece saat 00.30 sıralarında ulaşıldı. Karayolları 103'üncü Şube Şefliği'nden araçla yola çıkan Kaçkar Dağcılık Kayak Rafting İhtisas Spor Kulübü (KDRK) Başkanı Mehmet Emin Ayhan, Sultan Beyaz ile Hasan Köse, sarp ve kayalık bölgeye kadar ilerledikten sonra yaklaşık 3 saatlik yürüyüş ardından araca ulaştı. Midibüste mahsur kalanlar ekibin getirdiği ayakkabı ve diğer giysileri giyerek dağcılar eşliğinde 3 kilometrelik yolu yaya, 7 kilometrelik yolu ise araçla geçerek Çamlık Bakımevi'ndeki kriz merkezine ulaştı.

O YOLU ALLAH GÖSTERMESİN

Kriz merkezinde aileleriyle buluşan vatandaşlardan bazıları gözyaşlarını tutamadı. Annesi Emine Kapısız ile hasret gideren Yavuz Kapısız, annesinin Ordu'nun Ünye ilçesinden geldiğini belirterek, “Kavuşmak çok güzel bir şey. 2-3 gündür arıyorlardı, ancak kimse bize ulaşamıyordu. Kimse bizi kurtaramayacak gibi düşünüyorduk, artık dünyadan vazgeçmiştik” dedi. Yaşadıklarını anlatan Kapısız, “Diğerleri baygın durumda da oldular, sinir krizi geçiren de oldu. Şoför rahatsızdı. Dış dünyayla telefon bağlantılarını ben yapıyordum. Artık kurtulduk. Bu yolu Allah bir daha göstermesin” dedi.

BİRBİRİMİZE DESTEK OLDUK

Kapısız, “2 gün boyunca açtık diyebilirim. Aracın yakıtı dün gece saatlerinde bitti. Dünden beri arabada hep birbirimizle yakınlaştık, ısınmaya başladık. Aracın sağı solu karla doluydu. Giysilerimizi alamadık. Midibüs kara gömülü vaziyetteydi” diye konuştu.

Mahsur kalan vatandaşlar daha sonra, sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra kriz merkezinden ayrıldı. Soğuktan etkilelenen iki yolcu hastanede müşahade altına alındı. Yolcuları Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ziyaret etti. Öte yandan midibüse ulaşmak için yola çıkan ve kaybolan iki kişiye de ulaşıldı.

Soğukta 2 gün bekledik

Deniz Yıldız psikolojik olarak çöküntü yaşadıklarını, ancak birbirlerine destek vererek yardımcı olduklarını anlatarak, “Herkes birbirini destekledi. Güzel bir şekilde idare ettik ve hayatta kaldık. Otobüsten hiç çıkamadık 24 saat boyunca” diye konuştu.Yıldız beklerken zor saatler geçirdiklerini belirterek, “Araç çok soğuk oldu. Zaman zaman aracı çalıştırıp kaloriferle ısınıyorduk. Yanımızda getirdiğimiz bazı bisküvileri yedik. Umutsuzluğa çok düştük. Saatlerce bize gelen olmayınca büyük umutsuzluk yaşadık. Sonra ilk olarak bizi ekipler geldi aldı. Çok mutluyuz” dedi.

Şoförü uyardık dinlemedi

Midibüste mahsur kalan yolculardan Saliha Kaşıkçı duygularını şöyle anlattı: “Hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmadık. Dua ettik. Yiyeceğimiz yoktu, az bir şeyler almıştık. Onlarla idare etmeye çalıştık” diye konuştu. Kaşıkçı, araç şoförünü kar yağışı nedeniyle yolun kapalı olduğu konusunda uyardıklarını, ancak “yolu açarlar” yanıtı verince devam ettiklerini belirterek, “Ama ortada kaldık. Tabii bir tepki oldu, normal bir şeydi. Çünkü uyarılmıştı şoför” dedi. Kızıyla hasret gideren Saliha Kaşıkçı'nın babası da, “Hamdolsun. Kızıma, Trabzon veya Artvin üzerinden gelirsin, bu yoldan gelme diye söylemiştim. Bir yanlışlık oldu, şoförler kısa yoldan geleyim diye buradan geldiler” diye konuştu./yeni şafak