TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı'nın 2009 yılı bütçe sunumunu yapan Beşir Atalay, kararlı mücadele sonucunda sokak suçlarında önemli bir azalma olduğunu söyledi. Atalay'ın verdiği bilgilere göre kapkaç 2007'de yüzde 63, 2008'de yüzde 42 azaldı.


İçişleri Bakanı Beşir Atalay, toplumu korku ve endişeye sevk eden 'sokak suçları' ile etkin şekilde mücadele edildiğini ve kapkaçın alınan tedbirlerle 2007'de yüzde 63, 2008'de ise yüzde 42 oranında azaldığını söyledi.
Atalay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı'nın 2009 yılı bütçe sunuşunu yaptı. Atalay, güvenlik hizmetlerinde hukukun üstünlüğü, sivil katılım, denetime açıklık, şeffaflık gibi evrensel değerlere önem verdiklerini söyledi.

34 İLE MOBESE GELİYOR

Teknolojik yenilikleri güvenlik alanında kullandıklarını anlatan Atalay, suçluların yakalanmasına büyük katkı sağlayan MOBESE'nin bugüne kadar 13 ilde tamamlandığını, 34 ilde de faaliyete geçme aşamasında olunduğunu kaydetti. Atalay, toplumun rahatsızlık duyduğu, korku ve endişeye sebep olan 'sokak suçları' ile etkin şekilde mücadele edildiğini ve başarı sağlandığını belirtti. 2008 yılında, 2007'de olduğu gibi kapkaç, gasp, yankesicilik ve hırsızlık suçlarında düşme trendinin devam ettiğini ifade eden Atalay, okul ve çevrelerinin güvenli mekanlar haline geldiğini söyledi.

Türkiye'nin uyuşturucu ve insan ticaretinde transit ülke olmaktan çıktığını anlatan Atalay, “Güvenlik güçlerimiz, son 2 yılda AB ülkelerinin toplamından fazla eroin maddesi yakalamıştır” dedi. Gasp, kapkaç, hırsızlık ve okullardaki şiddeti gündemden düşürdüklerini belirten Atalay, Türkiye'nin, bölgenin ve Avrupa'nın en güvenli ülkeleri arasında olduğunu belirtti. Atalay, 2005 İnterpol verilerine göre, Almanya'da 7 bin 747, Kanada'da 8 bin 512 olan 100 bin kişiye düşen suç sayısının, Türkiye'de 973 olduğunu bildirdi.

DEMOKRASİYİ FEDA ETMEYİZ

Türkiye'nin 30 yıldır terörle mücadele ettiğini belirten Atalay, çözümün daha çok demokrasi ve özgürlük olduğunu söyledi: “Bu mücadele sırasında hukukun üstünlüğünden, demokratikleşmeden ve insan haklarından taviz vermemizi kimse bizden beklemesin. Biz, kesinlikle demokrasiyi, teröre feda etmeyeceğiz.” Atalay, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2009 bütçelerinde, 2008'e göre yüzde 22'lik artış olduğunu ifade etti.

Bakan Atalay bir soru üzerine ise terörle daha etkin mücadele edebilmek için kurulması planlanan Terörle Mücadele Müsteşarlığı'nın henüz tam olarak netlik kazanmadığı için bu konuda komisyon üyelerine bilgi vermek istemediğini ifade etti.


İşkenceye sıfır tolerans


“Hükümet olarak hedefimiz, hiçbir işkence vakasının olmadığı bir Türkiye'dir” diyen Atalay, bunun için 'İşkenceye sıfır tolerans' politikasının kararlılıkla uygulandığını söyledi. Atalay şunları kaydetti: “Hükümetimiz hukuk devletinde kabul edilemez olan insan hakları ihlallerinin üzerine şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonrada büyük bir kararlılıkla gidecektir. Bu işin mazereti de yoktur.” Atalay, işkence ve kötü muamele konularıyla ilgili 2003'ten bu yana toplam 272 müfettişin görevlendirildiğini belirterek, gösterdikleri hassasiyet sonucu, kamu görevlileri hakkındaki dava sayısının düştüğünü vurguladı.


En çok AK Partililer görevden alındı


Yerel yönetimler işinin son derece ciddi bir iş olduğunu kaydeden Atalay belediye başkanlarını görevden alınmaları konusunda yasalar neyi gerektiriyorsa öyle harket ettiklerini belirterek, “Anayasamızda yerel yönetimler üzerinde vesayet yetkisini kullanma hakkı bakanlığımıza verilmiştir. Biz de burada kılı kırk yarıyoruz. Yerel yöneticilerimiz seçimle gelmişlerdir. Kolay kolay bir belediye başkanı gerevden alınmaz” dedi. Bu konuda parti ayrımı yapmadıklarına dikkat çeken Atalay, “En fazla görevden alınan AK Partili belediye başkanıdır. Bu hükümet döneminde çeşitli suçlar nedeniyle AK Parti'li 8, ANAVATAN'lı 4, CHP'li 3, MHP'li 3, DYP'li 3, DTP'li 2 olmak üzere toplam 23 belediye başkanı görevden alındı” diye konuştu.


Sayılarla sokak suçları


Sokak suçlarının 2007 ve 2008'de azaldığını ifade eden Atalay şu bilgileri verdi: “2007'de oto hırsızlığı suçlarında yüzde 28, kapkaçta yüzde 63, otodan hırsızlıklarında yüzde 24, yankesicilikte yüzde 18, işyerinden hırsızlık suçlarında yüzde 24, evden hırsızlık suçlarında yüzde 19, gaspta yüzde 19'luk azalma sağlandı. 2008'de ise, oto hırsızlığı suçlarında yüzde 28, kapkaçta yüzde 42, otodan hırsızlık suçlarında yüzde 23, yankesicilik suçlarında yüzde 25, işyerinden hırsızlık suçlarında yüzde 16, evden hırsızlık suçlarında yüzde 8, gasp suçlarında yüzde 27 oranında azalma olduğu görülmektedir.”