Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ,  Bulgaristan Dışişleri Bakanı Radi Naydenov  telefon görüşmesi yaparak  gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Bulgaristan'da pazar günü yapılacak genel seçimler öncesinde bazı siyasi partiler, Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların Bulgaristan'a gelip oy kullanmalarını istemediklerini açıklamıştı.  Bu açıklamaların ardından Edirne'deki Kapıkule Sınır Kapısı'nın karşısındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı yakınlarındaki protesto gösterileri yapılmıştı.  Bu çağrı üzerine toplanan protestocular, Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların Bulgaristan'a geçişlerini engellemek için yolu trafiği kapatmıştı. Türk gazetecilerin Bulgaristan'a girişine,  güvenlik gerekçesiyle bugün izin verilmedi.

Bu gelişmelerin ardından akşam saatlerinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Bulgaristan Dışişleri Bakanı Radi Naydenov  telefon görüşmesi yaptı.

Peki iki bakan telefonda neleri görüştü?

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre; görüşmede Çavuşoğlu ve Naydenov; Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için birlikte çalışma arzusu içinde olduklarını ifade etti.

Diplomasi  dilinde bu ifadeler,  ortaya çıkan sorunun iki ülke arasındaki genel ilişkilere zarar vermemesi konusunda karşılıklı temennileri ifade ediyor.

Ancak Çavuşoğlu, bugün ortaya çıkan durum konusunda Bulgaristan'a Türkiye'nin tepkisini de açıkça dile getirdi.

Çavuşoğlu,  telefon görüşmesinde, Türkiye-Bulgaristan sınır kapılarındaki gösteriler nedeniyle Türkiye'den Bulgaristan'a geçen otobüslerin engellenmesi konusunu gündeme getirdi.  Çavuşoğlu, bu tür engellemelerin tekrarlanmaması hususunda Bulgaristan makamlarınca gerekli önlemlerin alınması yönünde Türkiye'nin beklentilerini vurguladı.  Çavuşoğlu, Türkiye'nin çifte vatandaşların seçme hakkının  engellenmesi girişimleriyle ilgili Türkiye'nin tavrını, Bulgar mevkidaşına, hassas ve diplomatik bir üslupla ifade etti.