Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında, hem iş dünyasına hem de siyasi çevrelere mesajlar verdi. Kriz yönetimi, kriz önlemlerinin gecikmesi ve AB sürecine ilişkin hükümeti eleştiren TÜSİAD"la basına kapalı bir toplantı da yapan Gül, şöyle konuştu:

Telkinlerde bulunuyorum

"Hükümete ben de bunu sürekli telkin ediyorum, siz de edin. Bu konuda hepimizin teşvik edici, cesaret verici olmamız gerekiyor. (AKP ile ilgili kapatma davasını işaret ederek) Bunu ilk kez bir yerde söylüyorum. Biliyorsunuz listede ben de vardım, bu süreci ben de yaşadım. Bu olayın yarattığı psikolojik zorluklar var, bu bir gerçek. Hükümet de bu psikolojik zorluğu daha yeni yeni atlatıyor. Kolay değil. Yeni yeni hazmediliyor, siz de anlayışla karşılayın. Ancak, artık bunları aşmak gerekiyor."

Gül, patronların AB sürecinin hız kesmesi nedeniyle hükümete yönelttikleri eleştirilere karşılık da, Meclis"teki bütçe görüşmelerinin ardından AB reformlarının hızlanacağını söyledi. Gül, "Biz bu fasılları kendi irademizle açıp kapatabilmekteyiz. Bırakın AB, kendi ilkeleriyle çelişsin, kendi stratejik çıkarlarını küçük ayak oyunlarına teslim etsin. Bu, onların kredibilitesini, itibarını, inandırıcılığını sarsar. Bunun örnekleri de var. Kendi içimize bakalım."

Hükümetin krizin yanı sıra yerel seçimlerle de uğraştığını söyleyen Gül, patronların bu konudaki eleştirileri üzerine de "yerel seçimler demokrasinin gereği" dedi.

Tabaklar dökülmesin

Gül, toplantının açık bölümündeki konuşmasında da, krizin Türkiye"yi etkilememesini düşünmenin mantıklı olmayacağını belirterek, şöyle konuştu: "Dünyada herkes bundan nasibini alıyor. Burada önemli olan Türkiye gemisi sağlam mı, değil mi? Türkiye"nin sallanırken masalar ranzalar tabaklar dökülmesin diye hangi tedbirlerin alındığı ve nasıl herkesin birbirine sıkı bir şekilde kenetlenmesi gerekli olduğu kanaatindeyim. "

Hata tekrarlanırsa bizi kimse affetmez

TÜRKİYE"nin krizi bir çok ülkeye göre iyi bir ortamda karşıladığını söylemekle birlikte, gerekli tedbirlerin alınmasını, hızla ve doğru şekilde uygulanması gerektiğini dile getiren Abdullah Gül, "panik havası" yaratılmamasını da istedi. IMF ile görüşmelerin başmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Gül,"2001 krizinde 200 milyar gayri safi milli hasılanın 50 milyar doları boşa gitti. Bu kadar tecrübeleri görmüş bir ülke eğer aynı hataları tekrar yapacaksa o zaman bizi hiç kimse affetmez" dedi.

Enerji vergileri için inceleme sözü verdi

CUMHURBAŞKANI Gül, patronların enerji ürünlerindeki yüksek vergilerden şikayetleri üzerine de, "Bütçe disiplinine dikkat etmek gerekiyor, ancak ben bu konuyu inceleyeceğim, getirisine götürüsüne bakacağım" dedi.
Hürriyet