MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen, AK Parti'nin kapatılması durumunda ekonominin bundan olumsuz etkileneceğini düşünmediğini, siyasal anlamda da meclisin kendi içinde çözüm üreterek yoluna devam edeceğine inandığını söyledi.

Mithat Melen, New York'ta, Türk Kültür Merkezi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki ekonomik ve siyasal durumu anlattı.

Türkiye'deki en temel ekonomik sorunun, üretimin, 75 milyonluk nüfusla doğru orantılı olmaması olduğunu belirten Melen, üretime odaklanmanın önemine dikkati çekti.

PARTİ KAPATILMASI


AK Parti'nin kapatılması olasılığıyla ilgili olarak Melen, Türkiye'de, ABD'nin tersine, yaşamanın ve üretmenin çok zor olduğunu, bu yüzden Türkler'in pratik zekaya ve çözüm bulma yeteneğine sahip oldukları görüşünü ifade ederek, ''Yeni parti kurulur, meclis kendi içinde çözüm üreterek yola devam eder'' diye konuştu.

Melen, istikrarın yitirileciğini düşünmediğini belirterek, çözümün sokaklarda değil, parlamentoda olması gerektiğinin önemine işaret etti. Ekonomik anlamda da iyimser olduğunu belirten Melen, Türk ekonomisinin o denli savunmasız durumda olmadığını, kapatmadan etkilenmeyeceğini düşündüğünü vurguladı.

AB

Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne (AB) girmek için üstüne düşenleri en iyi biçimde yaptığını belirten Melen, bu konuda Türkiye'nin, Maaschrict Kriterleri gösterge alındığında, son 5 yılda AB'ye giren 12 ülkeden daha iyi durumda olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin, ticaretinin yüzde 55'ini Avrupa ile yaptığını, Türk finans marketinin Avrupalı tarza yaklaştığını, Avrupa'da 5 milyon Türk yaşadığını anlatan Melen, bu nedenlerle AB üyeliğine karşı olmanın mantıklı olmadığını, AB konusunda duygusal değil stratejik düşünmenin önemli olduğunu kaydetti.

Avrupa'da son 7-8 yıldır liderlik sorunu olduğunu dile getiren Melen, liderlerin değil, vizyonlarının önemli olduğunu, Türkiye'nin hızla iyiye doğru gittiğini ifade ederek, ''Akıllı bir insanın bunu görmesi lazım. Avrupa'nın Türkiye'nin üyeliği konusunda karar vermeden önce, 10 yıl sonra Türkiye'siz bir Avrupa'nın nasıl olacağını düşünmesi gerekir'' diye konuştu.
ABD VE IMF

''50 yıldır müttefik olduğumuz ABD ile ticaret ilişkilerimiz yok denecek kadar az'' diye konuşan Melen, ABD'de yaşanan ekonomik yavaşlamanın Avrupa'yı ve Türkiye'yi de etkilediğini, bu anlamda Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli girişimlerin çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Son 5 yıldır Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) dayandığını anlatan Melen, mevcut durumda başka bir ekonomik kaynak bulunmadığını, dünyada da IMF ve Maastricht Kriterleri dışında bir seçenek olmadığını vurguladı.

Türkiye'de son dönemde çıkarılan ''AR-GE Teşvik'' ve ''Sosyal Güvenlik'( yasalarının önemine değinen Melen, işsizliğin çok, yatırımın ise az olduğunu belirterek, yeni alanlarda da reformlara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

YARGI KARARLARINA SAYGI DUYULMALI

Konuşmasından sonra gazetecilere gündemdeki konularla ilgili açıklama yapan Melen, Türkiye'de ulusal irade ile yargının karşı karşıya getirilmesini son derece tehlikeli olarak değerlendirdi. Melen, Avrupa'dan gelen kimi yetkililerin yapmış olduğu açıklamaları da ''rahatsız edici'' olarak tanımlarken, Türkiye'de yargı kararlarına saygı duyulmasını istedi.

Türkiye'de herşeye karşın demokrasinin işlediğine inandığını vurgulayan Melen, şöyle konuştu:

''Türkiye'de her gün komplo teorileri üretiliyor. Her gün meclis dışı bazı çözüm arayışları ortaya atılıyor. Bu, asla kabul edilemez bir şeydir. Türkiye'de maalesef olaylar yaşanmadan çözüm üreten bir anlayış yok. Yalnızca AK Parti hükümeti değil tüm meclisin hatası bu. Parti kapatılmadan önce bu kanunların değiştirilmesi gerekiyordu. Siz şimdi bu yasaları değiştirirseniz haliyle etik olmaz. Buna benzer olaylar tarihte yaşanmış, bu ilk değil ki beklenmedik diye açıklansın.''

Melen, ''meclis içindeki çözüm'' ifadesini de şöyle açıkladı:

''Anayasa da dahil olmak üzere yasalarda değişiklik. Dünyanın her tarafında parti kapatma var ama bunun şartları belli. Bakın dokunulmazlık meselesi de bizde yanlış uygulanıyor. Dokunulmazlık meclis kürsüsünde yapılan konuşmalar içindir, suç işleyen bir vekili korumak için kullanılmamalı.''

Türkiye'nin tüm sorunlarının meclis içinde konuşularak çözülmesini gerektiğini belirten Melen, ''Çözüm sokaklarda aranırsa bu yanlış olur. Sorunların sokaklara taşınması ve tartışılması doğru olmaz. Ben, sivil toplum hareketlerine karşı değilim ama meclisin kendi asli görevlerini yerine getirmesi gerektiğini ifade ediyorum. Bunun için çözüm yerinin meclis olduğunu söylüyorum'' dedi.

aa