Şubat ayında kapasite kullanım oranı geçen senenin aynı ayına göre 15.5 puan düşüşle yüzde 63.8'e geriledi.

TÜİK, imalat sanayiinde kapasite kullanım oranlarını açıkladı. Buna göre 2008 yılı Şubat ayında yüzde 79.3 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, 2009 yılı Şubat ayında yüzde 63.8 seviyesinde gerçekleşti.

İç pazarda talep yetersizliği, yüzde 49.8 ile işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli nedeni olarak öne çıktı. Onu yüzde 28.9 ile dış pazarda talep yetersizliği ve yüzde 4 ile mali imkansızlıklar izledi.

YÜZDE 1 DEĞİL YÜZDE 5 KÜÇÜLECEĞİZ

Fortisbank Ekonomisti Erkin Işık ekonomiden kötü veriler gelmeye devam ettiğini ve kısa sürede hızlı bir toparlanma işareti olmadığını söyledi. Işık, son dönemde gelen verilerin ardından Türkiye için eksi yüzde 1 olan 2009 büyüme hedeflerini eksi yüzde 5'e çektiklerini belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Burak Saltoğlu, diğer ülkelerle benzer belirsizliklerin yanında Türkiye'nin kendine özgü IMF ve politik belirsizliklerinin de olduğunu söyledi. Saltoğlu, gelen verilere bakıldığında, Türkiye ekonomisinin ilk başlarda tahmin edilen yüzde 1 küçülmenin çok daha ötesine geçeceğini ve daha derin bir küülme yaşanacağını savundu.

HÜRRİYET