İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı Aralık ayında, geçen yılın aynı ayına göre 7,9 puan artarak yüzde 75,6 oldu.

Kapasite kullanım oranı, Kasım ayına göre ise 0,3 puan azaldı.

Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve Aralık ayında imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1.971 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen ''İktisadi Yönelim Anketi'' sonuçları açıklandı.

Buna göre, geçen yıl Aralık ayında yüzde 67,7 olan kapasite kullanım oranı, 2010 Aralık'ta yüzde 75,6 olarak belirlendi. Kapasite kullanım oranı, geçen ay da yüzde 75,9 düzeyindeydi.

İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı çalışması, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinin anket döneminde mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımlarının belirlenmesi amacıyla yapılıyor.

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre 7.9 puan artışla yüzde 75.6 düzeyinde gerçekleşti. Sanayide kapasite kullanımı bir önceki aya göre ise 0.3 puan azalış gösterdi. Mal gruplarına kapasite kullanım oranlarında, geçen yılın aynı ayına göre tüm mal gruplarında artış gözlendi.

Merkez Bankası, Aralık ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım oranlarını açıkladı. Buna göre, Aralık ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 299 işyerine “İktisadi Yönelim Anketi” formu gönderilirken, bin 971 katılımcıdan yanıt alındı. Yanıtlama oranı yüzde 85.7 oldu.

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre 7.9 puan artarak yüzde 75.6 düzeyinde gerçekleşti. Kapasite kullanımı bir önceki aya göre ise 0.3 puan azaldı. 2010 yılı Ocak"ta yüzde 68.6 olan kapasite kullanım oranı Şubat"ta yüzde 67.8 olmuştu.

Mart"ta yüzde 67.3 olarak gerçekleşen kapasite kullanımı Nisan"da yüzde 72.7, Mayıs"ta yüzde 73.3, Haziran"da yüzde 73.3, Temmuz"da yüzde 74.4, Ağustos"ta 73, Eylül"de 73.5, Ekim"de yüzde 75.3, Kasım"da yüzde 75.9 olarak gerçekleşmişti. Eylül"de başlattığı yükselişini, Ekim ve Kasım ayında da sürdüren kapasite kullanımının, Aralık ayında bir önceki aya göre gerilemesi dikkat çekti.

-EN YÜKSEK ARTIŞ YATIRIM MALLARI GRUBUNDA GÖRÜLDÜ-

Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranlarında geçen yılın aynı ayına göre tüm mal gruplarında artış gözlendi. Aralık ayında en yüksek artış 9.1 puan ile yatırım mallarında yaşandı. Geçen yıl yüzde 61.8 olan yatırım malları kapasite kullanımı, 2010 yılı Aralık ayında yüzde 70.9 düzeyine çıktı.

Ara malı imalatında kapasite kullanımı geçen yıla göre yüzde 6.8 puan artarak yüzde 71.2"den yüzde 78"e yükselirken, gıda ve içecekler grubunda kapasite kullanımında 3.5 puanlık artış yaşandı. Böylece gıda ve içecek grubunda kapasite kullanımı oranı yüzde 73.3"e ulaştı.

Aralık"ta geçen yılın aynı ayına göre dayanıklı tüketim malları 5.8 puanlık artışla yüzde 73.4, dayanıksız tüketim malları 4.2 puanlık artışla yüzde 74.7 ve tüketim malları 4.5 puanlık artışla yüzde 74.5"e ulaştı.

-BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE 5 SEKTÖRÜN KAPASİTE KULLANIMI GERİLEDİ-

Mal grupları sınıflandırmasında bir önceki aya göre dayanıklı tüketim malları grubu dışında tüm sektörlerin kapasite kullanımı geriledi. Tüketim malları grubunda kapasite kullanımı yüzde 73.4 düzeyinde gerçekleşirken, gıda ve içecekler grubunda kapasite kullanımı bir önceki aya göre 1.7 puan, yatırım malları grubunda 2.2 puan geriledi Kapasite kullanımı dayanıksız tüketim mallarında 1 puan, dayanıklı tüketim mallarında 0.8 puan, ara malı imalatında 0.1 puan gerileme gösterdi.