İncelemede bazı esnaf ve vatandaşlar yolun kapatılmasına dolayı tepkilerini dile getirdi.
1999 yılında İl ve İlçe Trafik Komisyonlarının kararıyla kapatılma kararı alınan ve 4 Mayıs 2010 Salı günü kapatılan Apollon Tapınağının yanından geçen yolun durumuyla ilgili olarak Aydın"dan gelen heyet incelemelerde bulundu. İnceleme yapacak heyette Aydın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Müdürü Mehmet Yılmaz ve Milet Müze Müdürü Mehmet Bilici yer alırken, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, AK Parti Didim İlçe Başkanı Abdurrahim Öztürk, AK Partili Belediye Meclis Üyeleri Figen Gürsoy, Kadir Karakaya ve Burhan Çolak, Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu, Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, Dernek Daşkan Yardımcısı Yusuf Mutlu, Didim Kültür Mirasını Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk inceleme esnasında hazır bulundu.
İncelemelere başlamadan önce hazırlanan planlar üzerinden görüşmeler ve fikir alış verişinde bulunuldu. İncelemede konuşan Kurul Müdürü Mustafa Yılmaz şunları söyledi; “UNESCO tarafından çıkarılan son kararlarda artık Antik kentlerin önünde ziyaretçi kabul merkezi kurulması kararlaştırıldı. Bu Denizli"de Pamukkale"de başladı. Bundan sonra da böyle olacak. Yani Didim"e gelenler, otobüslerle ya da kendi özel araçlarıyla Tapınağın önüne kadar gidemeyecek. Bu merkezlerde her türlü ihtiyacını sağlanıp, ondan sonra gidecek” dedi.
Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı yoldan otobüs ve kamyonların geçmesini istemediklerini fakat küçük araçların belli saatlerde geçmesi için bir girişimi olması noktasına dikkat çekerken “Zaten otobüslerle gelecek olanların buraya program dahilinde geliyor ama küçük araçlarla özel olarak gelenler ise hem Tapınağı göremiyor, hem de çevredeki esnaf bu turistlerden yararlanamıyor. Buradaki esnaf bu şekilde ayakta duruyor” dedi.
Kurul Müdürü Yılmaz ise Tapınağı görmek isteyenlerin yürüyerek gelip göreceklerini kaydederken “Burada ilk olarak Koruma Amaçlı İmar Planı yapılacak. Diğer bir çözeceğimiz sorun ise burada yaşayan mahalle halkının hizmet alımlarının nasıl yapılacağı; bu da yine hazırlanacak plan dahilinde çözülecek” dedi.
Ardından yol ve tapınak çevresinde inceleme yapan heyete bir esnaf tepki gösterirken “Biz burada kira ücreti verip yer tuttuk. Elimize herhangi bir tebligat gelmedi. Bu yol neye göre kapandı. Bizim hiçbir şeyden haberimiz yok. Bunu nasıl bir hukuk anlayışı” sözleriyle tepki gösterirken, mahalleli bazı bayanlar ise “Başkanım bu yola ne oldu böyle; bunun yazı var kış var hastalığı var neden kapandı bu yol” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.
İncelemenin ardından Miandros Köy Sofrasında yapılan toplantıda konuşan Kurul Müdürü Mesut Yılmaz ise “Biz zamanında burada kurul üyeleriyle incelemeler yaptık. Kurul üyeleri buranın Kentsel Sit alanı olarak kabul edilmesi için rapor hazırladı. Nedeni ise Apollon Tapınağı Dünyada tek olmasından dolayı. Burada yolun kapatılması kararını ise kurul verdi. Kurul bunu duyurma işi yapmaz. Aldığı kararı Kaymakamlığa ve Belediye"ye bildirir. Belediye"de bunu duyuru araçlarıyla halka duyurur” dedi.
Belediye Başkanı Mümin Kamacı Apollon Tapınağı ve çevresinin Kentsel Sit alanı olarak kabul edilmesi istemediklerini söylerken “Biz buranın Arkeolojik Sit alanı olmasını istiyoruz. Bunu kurula da sunduk. Kabul edilmezse AİHM"ne başvuracağız” dedi. iha