Kapalıçarşı'nın 550 yıllık öyküsünü anlatan ''10 Adımda Kapalıçarşı Sergisi'', İş Bankası Müzesi'nde açıldı.

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Caner Çimenbiçer, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kapalıçarşı'nın sadece Türkiye'nin değil batıdaki modern bankacılığın temellerinin atıldığı bir ortak pazar ve finans kompleksi olduğunu vurguladı.

İstanbul'un farklı medeniyetler, kültürler ve renkleri içinde barındıran bir dünya kenti olduğunu dile getiren Çimenbiçer, Kapalıçarşı sergisinin İstanbul Finans Merkezi projesine ilişkin çalışmalara entelektüel ve estetik düzeyde katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

-''6 ASRA YAKIN SÜREDİR AYAKTA DURUYOR''-

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de cumhuriyet ve iktisat tarihinin İş Bankası Müzesi'nde, cumhuriyet öncesinin de Kapalıçarşı Sergisi'nde görülebileceğini belirtti.

Dünyanın en eski finans merkezi olan Kapalıçarşı'nın, Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirildiği tarihten bu yana 6 asra yakın süredir tüm zenginliği ve canlılığıyla ayakta durduğunu vurgulayan Özince, serginin Kapalıçarşı'nın çok küçük bir özeti olduğunu, aslında bu konunun geniş olarak işlendiği yayınlanan eserler bulunduğunu kaydetti.

Özince, ''Zannediyorum Kapalıçarşı'da olduğu gibi dünyada 4 bine yakın işyeri olan bir alışveriş merkezi daha yok. En azından ben görmedim. 4 bin esnafın bu düzende, böyle bir esnaf birlikteliği anlayışıyla faaliyetini sürdürdüğü herhalde başka ortam daha bulunmuyordur'' dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul'un bir marka olduğunu dile getirerek, ''Ümit ediyoruz ki İstanbul, bir finans merkezi olarak da ticareti ve finansı kucaklayacaktır. 4 bine yakın iş yerinin içinde faaliyet gösterdiği Kapalıçarşı, şehrin finans merkeziydi. Bu tarihi misyona uygun sürekliliğini önümüzdeki dönemlerde de devam ettirecektir diye umuyorum'' diye konuştu.

Mutlu, İş Bankası'nın da değerli bir marka olduğunu ve İstanbul'un finans merkezi olması yolunda İş Bankası'nın gerçekleştirdiği güçlü adımları takdir ettiğini vurguladı.

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Hasan Fırat da 550 yıl önce dünyanın ilk çarşısı olarak bilinen Kapalıçarşı'nın bugün de önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunu ifade etti.

Bu arada törende konuşmaların ardından, Hasan Fırat Kapalıçarşı'nın altın anahtarını Caner Çimenbiçer ve Ersin Özince'ye sundu.

-SERGİ-

Kültür Yayınları'ndan çıkan ''Çarşı, Pazar, Ticaret ve Kapalıçarşı'' adlı kitabın yazarları Prof. Önder Küçükerman ve Prof. Dr. Kenan Mortan'ın küratörlüğünü yaptığı ''10 Adımda Kapalıçarşı Sergisi''nde Kapalıçarşı tarihini ortaya koyan orijinal belgeler, gravürler, geçmişten günümüze Kapalıçarşı'da yapılan, altının farklı kullanım alanlarını gösteren yaprak üzeri altın hat ve tezhip işleri, gümüş ve bakır işleri ile takılar ve dokumalar yer alıyor.

Ünlü oryantalist ressam Amadeus Preziosi'nin Kapalıçarşı tablosunun de yer aldığı sergide Kapalıçarşı'nın çeşitli noktalarından çekilen 360 derece görünümleri, Kapalıçarşı eskizleri, Kapalıçarşı şeref değeri, çok sayıda gravür de müzede bulunan kiosklar da sunuluyor.

''10 Adımda Kapalıçarşı Sergisi'', 27 Şubat'a kadar ziyaret edilebilecek.

A.A.