CHP’nin hukukçu kurmaylarının yeniden düzenlenmesi için kanun teklifi hazırladıkları 100. maddenin değiştirilmesi önerisini Süleyman Demirel’in, sözcüsü Hüsamettin Cindoruk kanalıyla CHP lideri Kılıçdaroğlu’na ilettiği ortaya çıktı.
 
19 Haziran’da Cumhuriyet gazetesine konuşan Cindoruk, CMK’nın 100. maddesinin binlerce insanın tutuklanmasına ve yeni yapılacak tutuklamalara gerekçe gösterildiğini iddia ederek, CHP ve MHP’den bu maddenin kaldırılması için teklifte bulunmaları tavsiyesinde bulunmuştu. Cindoruk, CHP’nin sadece Haberal ile Balbay’ın değil, diğer Ergenekon sanıklarının da serbest bırakılmasını sağlamak için çalışmasını istemişti.
 
ASIL AMAÇ BÜTÜN ERGENEKON VE KCK SANIKLARINI TAHLİYE ETMEK
 
CHP’nin cezaevinde bulunan Ergenekon sanıklarını kurtarmak için üzerinde çalıştığı yasal düzenleme talimatının Demirel tarafından verildiği ortaya çıktı. Basına yansıyan bilgilere göre, Mustafa Balbay ile Mehmet Haberal’ın serbest bırakılmasını sağlamak için Meclis’i boykot ederek yemin krizi çıkaran CHP, CMK’nın tutukluluk nedenlerini düzenleyen 100. maddesi ile tutukluluk süresini düzenleyen 102. maddeyi değiştirmek amacıyla bir kanun teklifi hazırlığı içerisinde. CHP’nin gündeme getirmeye hazırlandığı teklifle sadece milletvekili seçilen Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Engin Alan değil, cezaevinde tutuklu bulunan diğer Ergenekon ve KCK sanıkları, millete komplo belgesini hazırlayan Albay Dursun Çiçek ile Hrant Dink’in katili Ogün Samast gibi isimler de tahliye şansı yakalayacak.
 
CİNDORUK, ‘BABA’NIN TALİMATINI İLETTİ, CHP ANINDA HAREKETE GEÇTİ!
 
Ergenekon sanıklarının serbest bırakılması planını 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, yıllarca emanetçiliğini yapan eski DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk aracılığıyla CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na ilettiği belirlendi. 19 Haziran’da Cumhuriyet gazetesine konuşan Cindoruk, binlerce insanın tutuklanmasına ve yeni yapılacak tutuklamalara gerekçe gösterildiğini savunduğu CMK’nın 100. maddesinin kaldırılması için CHP’nin teklifte bulunmasını istemişti. Demirel’in ricasıyla CHP’den milletvekili seçilen Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay’ın serbest kalmasının yeterli olmadığını belirten Cindoruk, diğer sanıkların da tahliye edilmesi gerektiğini savunarak, ana muhalefet partisine şu tavsiyede bulunmuştu:
 
“Hukuka aykırı eylem ve fiillerin odak noktası olan Silivri Mahkemesi ve Cezaevi’ni hedef tahtasına oturtmalı. Onları görmezlikten geldi. Sadece Haberal’ın, Balbay’ın seçilmiş olması oradaki haksızlığı giderici nitelikte değil.”
 
CHP’Lİ GÖK İTİRAF ETTİ!
 
CHP’nin yemin etmemesinin perde arkası aralandı. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, asıl amaçlarının Ergenekon davasını bitirmek olduğunu itiraf etti. Bir televizyon kanalına konuşan Gök, “Sadece Haberal ve Balbay değil, diğer Ergenekon tutuklularının da bırakılmasını istiyoruz” dedi. Gök’ün Cindoruk’la benzer ifadeler kullanması dikkat çekti.
 
AK PARTİ VEKİLLİKLERİNİ DÜŞÜRÜP SEÇİME GİTSİN
 
Öte yandan AK Parti hükümetinin, anayasanın 84. maddesine dayanarak tutuklu vekillerin tahliye edilmemesini bahane ederek Meclis’i boykot eden CHP ile BDP’lilerin, milletvekilliklerini düşürmesi ve seçim kararı alması önerisi gündeme geldi. Erken seçime gidilmesi halinde AK Parti’nin daha da güçleneceği belirtilirken, Yeni Akit’in hukukçu yazarı Ali İhsan Karahasanoğlu, örgüt suçlamasıyla cezaevinde bulunan sanıklar için kriz çıkaran CHP ile BDP destekli bağımsız milletvekilleriyle ilgili şunları yazdı: “Ne BDP’lisinin, ne CHP’lisinin gözünün yaşına bakmadan, düşürürsünüz milletvekilliklerini. Olur biter. Millet onların peşinde mi koşacak? Hem görevlerini yapmayacaklar, hem de maaş mı alacaklar? Nerde o yoğurdun bolluğu? Veya şöyle soralım, ‘Dürüst(!) Kemal, çalışmadan maaş almayı, hangi dürüstlüğe sığdıracak?’ Düşürürsünüz milletvekilliklerini, ‘Kemal’in dürüstlüğüne (!) de ziyan gelmemiş olur!”
 
ANAYASANIN 84/4. MADDESİNDE NE YAZIYOR?
 
Anayasa’nın 84/4. maddesinde “Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekillerinin milletvekilliğinin düşmesine, durumun Meclis Başkanlık Divanı’nca tespit edilmesi üzerine, Genel Kurul’ca üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilebilir” deniliyor.
 
yeniakit