PKK'nın üst yapılanması KCK, seçim öncesi cemevlerini bombalayıp mezhep çatışması çıkaracak. Parti binaları, kamu kuruluşları işgal edilip yakılacak. Eylemlerde madde bağımlısı küçük çocuklar kullanılacak.

Genel seçim öncesi ülkede "kaos" çıkarmayı planlayan PKK'nın üst yapısı KCK/TM'nin "cemevleri"ni de hedef aldığı belirlendi. Örgütün planladığı şiddet içeren "serhildan"la birlikte toplumda "mezhep" çatışmasının fitilini ateşlemek için İstanbul'da olduğu gibi cemevlerine dönük "provokatif eylemler tasarladığı tespit edildi.

Cemevleri hedefte

Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere Kürt nüfusun yoğun olduğu şehirlerde sokak eylemlerini tırmandırmayı tasarlayan KCK/TM'nin toplumda Alevi-Sünni çatışması yaşatmak için de cemevlerine dönük provokatif bombalı ve molotoflu saldırı planladığı belirlendi. İstanbul'da geçtiğimiz günlerde bir cemevine el yapımı patlayıcı ile düzenlenen saldırıya dikkat çekildi. Örgüt bu eylemi kabul etmedi. Ancak, yapılan soruşturmada saldırının KCK mensupları ile gerçekleştirildiği belgelendi. KCK'nın cemevlerine dönük benzer provokatif eylemler hazırlığı içinde olduğuna işaret edildi.

Küçük çocukları kullanın

KCK'nın araç yakma ve molotofkokteyli gibi eylemlerde "yaşı küçük" çocukları kullanmayı amaçladığı da tespit edildi. Örgüt, bu tür eylemlerde yakalansalar bile tutuklanmayacakları için yaşı küçük çocukların kullanılmasını istedi. Ayrıca az bir para ile ikna edilebilecek olan bali ve tiner gibi uyuşturucu madde kullanan çocukların da eylemlerde kullanılması kararlaştırıldı. Güvenlik birimlerine ulaşan bilgilere göre, "Demokratik Açılım"ı destekleyen bazı sivil toplum örgütlerine ses bombası, molotofkokteylli saldırı gerçekleştirilmesi talimatı verildi. Partilerin il ve ilçe teşkilâtları işgal edilecek. Bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarının da aynı saldırılara hedef olabileceğine vurgu yapıldı.

İŞTE EYLEM TAKVİMİ

Terör örgütünün seçim öncesi eylem takvimini de belirlediği öğrenildi. Şu kritik tarihler 'serhildan' eylemlerine ivme kazandırmak için bahane gösterilecek: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 16 Mart Halepçe katliamının yıldönümü, 20 Mart Demokratik Konfedaralizm adı altında yeni oluşumun (KKK-KOMA KOMALEN KÜRDİSTAN) ilan edilişi, 21 Mart Nevruz günü, 28 Mart MK üyesi Mahsun Korkmaz'ın Şırnak'ta ölü ele geçirilmesi, 4 Nisan Abdullah Öcalan'ın doğum yıldönümü, 6-20 Nisan Diyarbakır-Bingöl kırsal alanında PKK'ya gerçekleştirilen operasyonlarda sözde Amed eyalet sorumlusu Cemal kod Mahmut Gün ile birlikte 220 teröristin ölü ele geçirilmesi, 7-18 Nisan, ^ PKK'nın kadın yapılanması PAJK'nın KJB (Koma -Jinen Bilind-Yüce Kadınlar Topluluğu) ismini alması, 18 Mayıs MK üyesi Haki Karer'in Gaziantep'te ölümü, 24-26 Mayıs sözde Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) Hollanda-Amster-dam'da ilan edilmesi ve onursal başkanlığına Öcalan'ın seçilmesi.

Adım adım kaos eylemleri

KCK Yürütme Konseyi, örgütle bağlantılı internet sitelerinden "Halkımızın bulunduğu her alanda adeta yaşamı dondurarak mahkeme sürecine dahil olunmalıdır ve serhildan ruhuyla sonuç alıcı eylemler gerçekleştirilmelidir" talimatı verdi.

İşte terör örgütünün yapmayı planladığı kaos eylemleri:

■ "Özgür önderlik ve özgür kimlik sonuna dek direniş" ve " intikam" sloganı ile bölgede "Önderliğe özgürlük" yürüyüşleri düzenlenecek.

■ Bölgedeki koruculara silah bıraktırılacak.

■ Mahallelerde akşam ve gece saatlerinde meşaleli yürüyüşler düzenlenecek. Sokaklarda barikatlar kurularak polisin bölgeye girmesi engellenecek. Müdahale olursa çatışmaya girilecek.

■ Kitleleri eylemlere hazırlamak için halk toplantıları yapılacak. Toplantılarda Apo'nun imha edilmeye çalışıldığı ve ona sahip çıkılması gerektiği, özgürlüğünün sağlanması amacıyla sokak gösterilerinin gerekli olduğu anlatılacak.

■ AK Parti ve CHP bünyesindeki Kürt kökenli şahısların etki altına alınması sağlanacak. Bu kişilere örgütsel görüşleri aktarabilmek için örgütsel 'ideolojiye' sahip siyasetçi, kanaat önderleri vb. şahsiyetlerden komisyonlar oluşturulacak. Belli bir program dahilinde bu şahıslara sürecin aktarılması sağlanacak.

Komplo kuranlar deşifre edilsin

■ Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu: Milletin huzurunu bozup halkın üzerinde komplo kuran kim ve ne olursa mutlaka bir şekilde engellenmeli. Olayları tasvip etmiyoruz. Hele hele demokratik düzeni ve demokrasiyi hedef alıyorsa kesinlikle karşıyız. Bu tür komplolar mutlaka ve zaman geçirilmeden deşifre edilmeli. Bölge halkının henüz talep ve sorunları tam olarak karşılanmış değil. Ama sorunları dile getirme, talep etme ve elde etmenin koşulları tamamen şiddet dışında olmalı, demokratik düzenin içinde ve demokratik yöntemlerle gerçekleştirilmelidir. Bunun dışında ve şiddet içeren her türlü yöntem Kürt halkına ve sorunların çözümüne zarar verir kanaatindeyim.

Yeni çatışmalar problemi çözmez

■ Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar: Her ne olursa olsun asla silahlı çatışma istemiyoruz. Bu saatten sonra yeni çatışmaların, silahın problemlerin çözüm yeri olmadığını biliyoruz. Bu konuda spekülatif şeyler de olabilir. Çok dikkatli olmalıyız. Siyasette de yeni bir dile ihtiyacımız var. Seçim yaklaştıkça bir sürü spekülasyon ve gerilim yaşatacak açıklamalar olacak. Bunlar kaçınılmaz. Bir kez daha bunlardan uzak durmamız gerekiyor. Topyekün gerilimden uzak daha demokratik bir ortamın yaşatılmasına katkı sunmamız gerekiyor. Ancak bunun çok hayata geçirilebileceğini düşünmüyorum. Bu çatışmalardan herkes zarar gördü. Barış ortamının gelmesi için komplolardan arınalım, çatışmaya varacak davranışlardan uzak duralım.

Kaos ortamından askeri vesayetçiler faydalanır

Kürt aydınların oluşturduğu Demokrat Kürtler Arayışı (LKD) Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Azad: Son bir haftadır araba yakma eylemleri var. Diyarbakır'da da baş gösterdi. Bu tamamen çaresizlikten kaynaklanıyor. Bunun Kürt halkına, Türkiye demokrasisine faydası olmayacak. Bu kaos ortamından Ergenekon, askeri vesayetçiler faydalanacak. CHP ve MHP'nin oyları artacak. Kürt halkı bu çatışma ortamında nasıl fayda sağlayabilir? Demokratikleşme güdük kalırsa bundan en fazla zararı Kürt halkı görecektir. En fazla demokrasiye ihtiyacı olan da Kürt halkıdır. Bu şekilde bir başarıya ulaşamazlar yine onlar ve Kürtler zarar görür.

Yazar Ümit Fırat: Öcalan, İmralı'dan şiddete dönük eylemlerle örgütü yönetiyorsa öncelikle bunu sorgulamak lazım. Bu nasıl Kandil'e gidiyor oradan da örgüte bildiriliyor? Zaten bir gerilim var. Bölgede BDP ve AK Parti arasında yarış var. BDP bölgede AK Parti'ye karşı çok hırçın ve kendi dışında bir temsilci, yapı istemiyor. Seçim öncesi bir sertlik yaşanacak. Ama işi mümkün olduğu kadar asayiş ve güvenlik çerçevesi dışında yumuşak yolla halletmek lazım.

HAKKARi VE YÜKSEKOVA'YI SAVAŞ ALANINA ÇEViRDiLER

Hakkari ve Yüksekova'da izinsiz gösteri yapan gruba polis müdahale etti. Polis, göstericileri dağıtmak için gözya-şartıcı gaz bombası ve basınçlı su kullandı. Çok sayıda göstericinin gözaltına alındığı olaylar geç saatlere kadar sürdü. Terör örgütü elebaşı Öcalan için kepenk kapatma eyleminin yapıldığı Yüksekova'da göstericiler, yola barikat kurup ateş yaktı. Şemdinli yoluna doğru yürümek isteyen gruba izin vermeyen polis, göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz bombası ve basınçlı su ile müdahale etti. Şemdinli İlçesinde de nöbetçi eczane ve fırınlar dışında tüm işyerlerinin kepenklerinin kapalı olduğu görüldü. Polise taş Hakkari'de de bir grup Bulvar Caddesi'nde toplandı. Yürüyüş yapan gruba polis müdahale etti. Polis gözyaşartıcı bomba ve tazikli su kullanırken, göstericiler ise taş atarak karşılık verdi. Kent merkezinde mahalle aralarına dağılan göstericiler ile polisler arasındaki gerginlik geç saatlere kadar sürdü.