Sağlığı her yönüyle olumlu etkileyen pancar bol miktarda karbonhidrat, çok az protein ve yağ içerir. Pancar ne kadar taze ise tadı o kadar iyi olur ve çabuk pişer.

Pancar suyu en faydalı sebze sularından biridir. Sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, sülfür, demir, bakır, B1,B2, ve C vitaminleri açısından zengin olan pancar suyu kolay sindirilebilen karbonhidratlar içerir. Ancak kalori miktarı çok azdır.

Pancar, boşaltım sistemi organlarının sağlığı için çok önemlidir. Besinlerin emilimini arttırdığı için hazımsızlığın da düşmanıdır.

Anemi hastalarına pancar önerilmesinin sebebi içerisindeki maddelerin kan yapıcı özelliğindendir. Yüksek miktarda demir içerdiği için kırmızı kan hücrelerini harekete geçirir, vücudun oksijen seviyesini arttırır ve dolayısıyla anemi hastalarına faydalı gelen bir sebzedir.

Pancarın içerisinde barındırdığı su biraz sirke ile karıştırılarak kafaya sürüldüğünde kepeğe iyi geldiği bilinmektedir. Her gece parmak uçlarıyla uygulanan masaj sonrasında kepek sorununa çözüm olduğu bilinmektedir.