KONYA Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Tol, ciltdeki benlerin güneş ışınlarının etkisiyle veya tahriş edilmesiyle kansere dönüşebileceği söyledi.

Derideki benlerin sonradan ya da doğuştan olabileceğini ;ifade eden Doç. Dr. Hüseyin Tol, benlerin güneşten korunması gerektiğini söyledi. ;Benlerin banyoda kese yapılırken ya da tıraş olunurken de tahriş edilmemesi için dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Hüseyin Tol, şunları söyledi:

"Tahriş edilen benler, ilerde oluşabilecek olumsuz tranformasyonlara (bir hücrenin içine yabancı bir DNA’nın girmesi) yol açabilir. Bununla birlikte güneş ışınlarıda benler üzerinde olumsuz etki yaratır. Bir ’ben’ güneş ışınlarının ;etkisiyle kansere dönüşebilir. Birçok deri tümörü, deri kanserleri, ölümcül sonuçlar doğurabilir. O nedenlede ’benler’ güneşten korunmalıdır. Uzun süreli güneş ışınlarının etkisi altında kalınmamalıdır."

Risk unsuru bulunan benlerin özekliklerini anlatan Doç. Dr. Tol, 4 önemli bulgunun olduğunu belirtti. Doç. Dr. Tol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birincisi deri tümörü çok hızlı bir büyüme periyoduna girmiş olabilir. Bunun çok hızla büyümesi bir uyarıcı işaret olabilir. İkincisi ise bizim rutin işlerimiz arasında çok küçük tramvalarla benlerimizin kanamasıdır. Üçüncüsü, boyun ve boğaz çevresi, koltuk altı ile kasıklarda ;halk arasında beze denilen şişikler yapmasıdır. Dördüncüsü de, hızlı ve ani renk değişmesidir. ;Örneğin, ’ben’ açık renkte ;ise ;hızlı bir değişimle daha koyu bir hale gelmesidir. Bu dört önemli sinyal, mutlaka halkımız tarafından bilinmeli bunlardan biri dahi gerçekleşmiş olsa hiç vakit kaybetmeden doktara başvurması gerekir. Bu tip belirtiler kanserin habercisi olabilir. ; O takdirde o benlerin alınması zorunludur."