İHLAS SON DAKİKA - Türkiye, kanser tedavisine yılda 2,3 milyar Avro harcıyor. Avrupa ülkelerinin harcamalarıyla kıyaslandığında Türkiye'nin kanser bütçesi, Avrupa'daki 6. büyük bütçeye denk geliyor.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, göreve geldiği ilk günden itibaren kanserle savaşla ilgili kaynakların son derece verimli kullanılmasını hedeflediklerini, bu konuda sağlığa ayrılan paranın ciddi oranda arttığını söyledi.

Kanserle savaşta tedaviden daha çok, korunma yöntemlerinin önemli olduğuna dikkati çeken Tuncer, Kanser Savaş Dairesi olarak ilk önce Türkiye'de kanserin ne durumda olduğunu belirlediklerini anlattı. Türkiye'nin yılda 2,3 milyar Avro kanser tedavisine para harcadığını dile getiren Tuncer, şöyle devam etti:

'Kanser tedavisine harcanan para, Sağlık Bakanlığı bütçesinin yaklaşık beşte birini oluşturuyor. Türkiye'nin kanser bütçesi, Avrupa'daki 6. büyük bütçe. Kanser tedavisi harcaması açısından Türkiye'nin önünde İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa ve İspanya bulunuyor.'

Tuncer, kanser profiline ve nedenlerine bakıldığında sigara ile ilişkili kanserlerin, Avrupa ve Amerika ile kıyaslandığında Türkiye'de çok daha yüksek olduğunun saptandığını söyledi.

AKCİĞER İLK SIRADA

Türkiye'de en sık görülen kanser türleri içinde akciğer-bronş kanserinin ilk sırada yer aldığını belirten Tuncer, 'Yutak kanseri de çok fazla görülüyor. Bağırsak, mide, rahim, meme ve prostat gibi diğer kanser türlerinin görülme sıklığı dünyaya göre daha az' diye konuştu. Tuncer, Türkiye'de kanser tedavisine harcanan para içinde en yüksek payı akciğer kanserinin aldığına dikkati çekerek, 'Çünkü ülkemizde hem akciğer kanseri sayısı çok fazla hem tedavi maliyeti çok yüksek' dedi.

ONKOLOJİ MERKEZİNE İHTİYAÇ VAR

2030 yılına kadar kanser tarama merkezlerinin sayısının 300-350'ye çıkartılması gerektiğini ifade eden Tuncer, tanı ve tedavi için 900'den fazla medikal onkoloğa ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
yenişafak