ADÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı Doktora Programı öğrencisi Mümin Alper Erdoğan, 1 yıllık süre için ABD’de University of Texas MD Anderson Cancer Center’a kabul edildi. 2009 yılında Üstün Başarılı Öğrenci unvanı ile ADÜ Veteriner Fakültesi’nden dönem birincisi olarak mezun olan M. Alper Erdoğan, aynı yıl ADÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde doktora eğitimine başladı. Erdoğan, yine aynı yıl TÜBİTAK-Bideb 2211 Yurtiçi Doktora Bursiyerliğini kazanarak tüm doktora eğitimi boyunca TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyanın en büyük tıbbi bilimler merkezi olan Texas Medical Center, Houston’da yer alan MD Anderson Cancer Center dünyanın en önemli biyolojik araştırmalarının yapıldığı, dünyanın en iyi kanser merkezi olarak kabul ediliyor. Merkezde, dünya çapında sözü geçen çok önemli bilim adamları görev yaparken, bu merkezde çalışabilmek için her yıl binlerce başvuru olmakta ve bunların çok azı kabul görüyor. Merkez bünyesindeki Department of Experimental Therapeutics’ta çalışan Dr. Bülent Özpolat, dünyada kanser biyolojisinde önde gelen araştırmacılar arasında yer alıyor.
Mümin Alper Erdoğan, 2011 yılı içerisinde hücre kültürü, moleküler biyoloji, kanser ve kök hücre konulu 12 ayrı kurs, kongre ve sempozyuma katılarak, bu birikimi ile yazdığı proje sayesinde doktora tez çalışması için ABD’de University of Texas MD Anderson Cancer Center’a kabul edildi. Dr. Bülent Özpolat ve ekibiyle birlikte bu önemli laboratuarda 1 yıl süreyle, ziyaretçi araştırmacı statüsünde çalışma fırsatı yakalamak, doktora tez çalışmasını bu denli önemli bir ekibin yanında yapabilmek Erdoğan açısından son derece büyük önem arz ediyor.
Dr. Bülent Özpolat; gelecekte meme kanserinde tam iyileşme sağlayacak projesiyle Amerika ve Dünyada kanser araştırmaları konusunda en büyük ödülü veren Susan Komen Foundation’dan (KOMEN), yaklaşık yarım milyon dolar fon almaya hak kazanmış bir bilim adamı olarak KOMEN’in büyük ödüller listesine ismini yazdırmış ilk Türk Hekim olarak ismini yazdırmış saygın bir araştırmacı olarak tanılıyor.
MEME KANSERİNE YENİ TEDAVİ UMUDU
ADÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı Doktora Programı öğrencisi Mümin Alper Erdoğan’ı gösterdiği büyük başarı nedeniyle kutlayan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, “Öğrencimiz Mümin Alper Erdoğan, projesi ile TÜBİTAK-Bideb 2214 Yurtdışı Doktora Araştırma Bursunu kazandı. Doktora tezi olarak hazırladığı proje meme kanserine yeni bir tedavi olanağı bulma temeline dayanıyor. Meme kanserindeki metastazı baskılayacak ve kanser dokusunu, bulunduğu bölgede hapsederek daha etkin bir tedavi uygulayabilmek hipoteziyle bu hücrelerde iyon kanallarının hedeflenmesi şeklinde bir projeyi hayata geçirmeyi planlamaktadır. Öğrencimizle gurur duyuyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz” dedi.