1988 Aralık ayında Pan-am hava yollarına ait bir Amerikan uçağının kalkışından yarım saat kadar sonra İskoçya'nın Lockerbie kasabasının üzerinde bomba ile düşürmekten mahkum olan Abdelbaset Ali Mahmud Al Magribi serbest bırakılıyor.

SAĞLIK DURUMU İYİ DEĞİL

Tarihe Lockerbie Faciası olarak geçen olayda çoğu Amerikalı 259 kişiyle birlikte, uçağın kasabaya saçılan parçaları yüzünden 11 kişi hayatını kaybetti. Fail olarak tutuklanan daha sonra da mahkum olan Al Magribi, kanser teshisi konduğu için tahliye edilmesini istemişti. Başvurusu değerlendirildi ve serbest bırakılmasına karar verildi. Al Magribi verdiği dilekçede suçsuz olduğunu tekrarlarken sağlık durumunu da neden göstererek hapishaneden çıkmak istediğini belirtti.

KADDAFİ- BROWN GÖRÜŞMESİ

Magribi'nin durumunu Muammer Kaddafi'nin G8 zirvesinde Gordon Brown ile görüştüğü belirtilirken tarafların olaya pozitif yaklaştıkları belirtiliyor. Muammer Kaddafi, Batı"ya yaklaşma çabaları içerisinde Lockerbie Faciası"nın sorumluluğunu kabul etti ve saldırıdan sorumlu ajanını İskoçya'ya teslim etti. Libya'ya uygulanan ambargo da bundan sonra kalktı.
35 ÖĞRENCİYİ HATIRLAYIN İTİRAZI

ABD'deki Syracusa Üniversitesi, prostat kanserine yakalanan Lockerbie saldırısı faili Libyalı Abdülbaset Ali Muhammed El Migrahi'nin, sağlık nedenleriyle yakında salıverileceğine dair haberler üzerine, Britanya'dan 1988'deki saldırıda ölen 35 öğrenciyi hatırlamasını istedi.

New York eyaletindeki üniversiteden yapılan açıklamada, ''başından beri bu olayda adaletin tecelli etmesini istedik. İskoçya Adalet Bakanlığından bu terör saldırısının neden olduğu büyük kayıp ve acıyı hesaba katmasını umuyoruz'' ifadeleri yer aldı.

ABD de, El Migrahi'nin cezaevinde kalmasını istediğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ''nihai bir karar alınıp alınmadığını bilmiyoruz. Onun kalan zamanını cezaevinde geçirmesine yönelik bakış açımızı Britanya hükümetine ve diğer yetkililere açıkça bildirdik'' bilgisine yer verildi.

Britanya'nın BBC ve Sky televizyon kanalları, kaynak göstermeden, prostat kanserine yakalanan El Migrahi'nin, sağlık nedenleriyle yakında salıverileceğini ileri sürmüş, 57 yaşındaki El Migrahi'nin, gelecek hafta İskoçya Adalet Bakanı Kenny MacAskill'in yapması öngörülen açıklamadan sonra ve ramazandan önce ülkesine dönmesinin beklendiğini bildirmişti.

Haberler İskoçya hükümeti tarafından yalanlanmıştı.

Haber7