Aydın Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen ''Kansere Genel Bakış'' konulu söyleşiye Vali Yardımcısı Mehmet Nuri Çobanoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Çobanoğlu, sağlık personelleri ve davetliler katıldı.
Açılışta konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. MehmetÇobanoğlu, günümüzde kanserin en önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olarak kabul edildiğini söyledi. Türkiye'de nedeni bilinen ölüm vakaları arasında kanser hastalığının ikinci sırada yer aldığına işaret eden Çobanoğlu; kanserin her ülkede ve her yaşta görülebilen, coğrafi sınır tanımayan evrensel bir sorun haline geldiğini savundu. Dünyada 2020 yılına kadar yıl içinde kanserden ölen kişilerin sayısının 10 milyonu geçmesinden endişe edildiğini belirten Çobanoğlu, “Kanserle mücadelenin en önemli basamakları toplumu bilinçlendirme ve erkan tanıdır. Bu hastalıkta erkan teşhis ve tedavi hayat kurtarır. Sağlık Müdürlüğü olarak teşhis ve tedavi hizmetlerini geliştirme yanında, halkı bilinçlendirme çalışmalarına da ağırlık veriyoruz. Kanser Haftası münasebetiyle de her yıl bu çalışmalarımızı bu hafta içerisinde yoğunlaştırıyoruz” dedi.
Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Ramazan Tozlu da,
dünyada yaklaşık 25 milyon kanser hastası bulunduğunu ifade etti. İstatistiklere 2020 yılında bu rakamın 16 milyona ulaşacağının tahmin edildiğinin altını çizen Tozlu, Türkiye'de her 10 ölüm vakasından bir tanesinin nedeninin bu kanser olduğu bilgisini verdi. Türkiye'de en sık görünen kanser türlerinin kadınlarda meme ve erkeklerde ise akciğer kanseri olduğuna işaret eden Tozlu, “Bu hastalığın başlıca nedenleri güneş ve röntgen ışınları, kimyasal maddeler, sigara, alkol, hava kirliliği, virüsler, genetik faktörler, beslenme ve parazitlerdir. Diğer tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi kanser vakalarının da uzun süren belirtileri vardır. Bu kadar tehlikeli olan kanser rahatsızlığına yakalanmamak için sigara ve alkolden uzak durmak, aşırı ve uzun süreli güneş ışığından uzak durmak, kanser yapıcı maddelere karşı önlemler almak, yeterli ve dengeli bir beslenme, meyve ve sebze gibi lifli ve vitaminli besinlere önem vererek, çok tuzlu, nitrikli ve salamura yiyeceklerden uzak durmak gibi basit tedbirlerle kendimizi koruyabiliriz" diye konuştu.
Söyleşinin diğer konuşmacıları Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezih Meydan ve ADÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Polatlı ise, katılımcılara kanserin önlenmesinde alınacak tedbirler, sigara kullanımı ve beslenme konularında bilgiler vererek, önerilerde bulundu.