Çoğu kişi kanserin önceden görülen semptomlarını görmezden gelir, bu da erken tanının önemli olduğu kanser türlerinin tedavisinde geç kalınmasına neden olur. Oysa bazı işaretleri ciddiye alarak kanseri erken evrede yakalama şansı vardır. İşte dikkat edilmesi gereken belirtiler:

1. Kilo kaybı

İstenmediği halde kontrol dışı kilo verme kanserin önemli belirtilerinden biridir. Özellikle bir ay içinde, aniden verilen kilolardan şüphelenmek gerekir. Böyle bir durumda doktora başvurmalı ve gerekli testleri yaptırmanız gerekir.

2. Şişkinlik

Özellikle kadınlarda görülen şişkinlik yumurtalık kanserinin belirtilerinden biridir. Yumurtalık kanserinin diğer belirtileri ise karın ağrısı ya da pelvis ağrısı, çok fazla yemek yenmediği halde doygunluk hissi ve üriner sistem problemleridir. Sürekli olarak idrara çıkma bu belirtilerdendir. Eğer şişkinlik problemi her gün görülürse ve birkaç haftadan fazla sürerse mutlaka bir uzmana görünmek gerekir.

3. Göğüsler

Kadınlarda regl döneminde göğüslerde yaşanan değişiklikler dışında eğer meme yapısında deri değişiklikleri görülüyorsa ya da meme ucunda şekil değişiklikleri olduysa mutlaka bu işaretleri ciddiye almak gerekir. Bunun dışında memede görülen ve ele gelen şişkinlikleri de unutmamak gerekir.

4. Kanama
Özellikle düzenli adet gören kadınlarda meydana gelen ara kanamalar ciddiye alınmalıdır. Ayrıca menopoz döneminde görülen kanamalar da şüphelenilmesi gereken durumlardandır. Bu belirtiler jinekolojik kanserlerin habercisi olabilir.

5. Cilt değişimleri
Herkes cilt kanseri için benler ya da güneş lekelerinden şüphelenmek gerektiğini bilir. Fakat ciltteki değişimler sadece bunlarla sınırlı değildir. Cildiniz de yersiz kanamalar, cildin hassasiyet kazanması gibi değişiklikler önemli belirtilerdir.

6. Yutma zorluğu
Eğer yeme alışkanlıklarınız değişmediği halde yutkunma zorluğu yaşıyorsanız ve sürekli olarak sıvı şeyler tüketmeye başladıysanız şüphelenmelisiniz. Bu belirti çoğunlukla yemek borusu kanserinin habercisi olabilir.

7. Dışkıda kan
Dışkıda kan kolon kanserinin belirtilerindendir. Çoğunlukla hemoroid olarak şüphelenilen ve ciddiye alınmayan bu belirtiyi hafife almamalısınız. Böyle bir durumdan şüphelendiğiniz zaman doktora başvurmalı ve kolonoskopi yaptırmanız gerekebilir.

8. Şiddetli karın ağrısı ve depresyon
Karın ağrısıyla birlikte depresyona giren kadınlar mutlaka bir check up yaptırmalıdır. Çünkü araştırmacılar depresyon ve pankreas kanseri arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyorlar.

9. Hazımsızlık
Hamile kadınlar kilo almaya başladıkları andan itibaren hazımsızlıktan şikayet ederler fakat ortada hamilelik gibi bir sorun yoksa hazımsızlık kanser belirtisi olabilir.

10. Ağızda değişiklikler
Özellikle sigara içenlerin dikkat etmesi gereken ağızdaki beyaz yaralar ya da dildeki beyaz lekeler ağız kanserinin erken belirtileri arasındadır. Böyle bir durumda diş hekiminize ya da uzman bir doktora danışmanızda fayda vardır.

11. Ağrı
Sürekli olan ve uzun süre devam eden ağrılar şüphelerin başında gelir. Bir yeriniz sürekli aynı şekilde ağrıyorsa ve geçmiyorsa ihmal etmeden bir doktora başvurmalısınız.

12. Lenf bezlerinde değişiklik
Kol altınızda ya da boğazınızda yutkunurken lenf bezlerinde zorlanma ya da bir yumru hissederseniz hastalıktan şüphelenmeniz gerekebilir. Eğer yumrular bir ay içinde giderek büyüyorsa risk var demektir. Bu durumda biyopsi yaptırmanız gerekebilir.

13. Ateş
Bir enfeksiyon nedeniyle değil de herhangi bir şey olmadan ateşleniyorsanız kanserden şüphelenebilirsiniz. Ateş çoğunlukla kan kanseri belirtisidir.

14. Yorgunluk
Yorgunluk diğer birçok hastalığın olduğu gibi kanserin de belirtileri arasındadır. Genel olarak kanserin ileri aşamalarında görülebildiği gibi erken dönemde şikayetler arasında yer alabilir. Yorgunluk özellikle mide, kolon kanseri belirtilerindendir.

15. Öksürük
Öksürük çoğunlukla grip, nezlenin belirtisi olarak kabul edilir. Fakat uzun süreli öksürük şikayeti yani üç ya da dört hafta sürekli olarak öksürmek şüphelenilmesi gereken bir durumdur. Böyle bir durumda özellikle de bir sigara tiryakisiyseniz doktorunuzdan boğazınızı kontrol etmesini, akciğerlerinize bakmasını isteyebilirsiniz.