Tunceli Valisi Mustafa Yaman, dün ulusal basında çıkan haberlerin ardından yaptığı açıklamada, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından (SYDV) hazırlanan “Her Eve Beyaz Eşya” projesiyle yoksul vatandaşların, çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon, halı, kanepe gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasını amaçladıklarını belirtti.
Birçok yoksul ailenin ilk kez buzdolabı ve çamaşır makinesiyle tanışacağını belirten Yaman, il genelinde 3 bin 300 aileyi kapsayan 5 milyon 6 bin 888 TL tutarındaki beyaz eşya yardımının dağıtılmaya başlandığını ifade etti.
Yaman, dağıtılan eşya arasında 881 buzdolabı, 475 çamaşır makinesi, 887 kanepe, 414 ocaklı fırın, 191 televizyon ve uydu cihazı, 42 elektrik süpürgesi, 61 halı, 56 bilgisayar, 8 şofben ve 5 bulaşık makinesi bulunduğunu belirtti.
Nazimiye ilçesinde depolanan beyaz eşyanın bir iki gün içinde dağıtılacağı açıklanırken, ekipler bazı köylere mobilya ve halı dağıttı. İlçeye bağlı Yukarı Doluca köyünde ihtiyaç sahibi olarak belirlenenlere çek-yat ve halı verildi.

"Seçim rüşveti"
Yukarı Doluca Köyü Muhtarı Ercan Canpolat, kendilerinin bir talebi olmadığını belirtirken, “Kaymakamlıktan köye gelerek, ihtiyaç olup olmadığını sordular ve evlerini gezdiler. Talep bizden değil onlardan geldi ” dedi.
Devletin, imkânları dahilinde her zaman vatandaşın yanında olduğunu vurgulayan Yaman, şunları kaydetti: “Sosyal devlet olmanın temelinde, her vatandaşa insan onuruna yaraşan asgari bir yaşam düzeyi ve ortamı sağlama hedefi vardır. Bu anlayışla uygulamaya koyduğumuz "Her Eve Beyaz Eşya" projesi kapsamında, il ve ilçelerimizde ikamet eden yoksul vatandaşa yardım edip onlara asgari bir yaşam düzeyi sağlamayı amaçlıyoruz.”
Beyaz eşya dağıtımına ilk olarak CHP"nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile AKP"ye sert muhalefetiyle tanınan Bağımsız Milletvekili Kamer Genç"in memleketi Nazimiye ilçesinden başlanması dikkat çekmişti. CHP Tunceli İl Başkanı Cemal Özarslan, bedava beyaz eşya dağıtımını “AKP"nin seçim rüşveti” diye nitelemişti.

Satışı yapan AKP"li
Tunceli Valiliği"nin dağıttığı mobilya ve halıların satın alındığı, kent merkezindeki Türkay Halı ve Mobilya Mağazası"nın sahibi Mehmet Türkay"ın AKP Tunceli Yönetim Kurulu yedek üyesi olduğu ortaya çıktı.
Tunceli Valiliği"nde yapılan toplantıda 5 bayiden satın alınması kararlaştırılan beyaz eşya ise sadece Sıemens Bayii Murat Kılıç"tan satın alındı. Diğer bayiler, bu duruma tepki göstererek daha sonraki alımlarda varılan anlaşmaya uyulmasını istedi. Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, daha sonra yapılacak alımlarda bu durumun düzeltilmesini umduklarını ifade ederek, “Bu dağıtımdan sonra beyaz eşya satıcıları kentte 2-3 yıl satış yapamayacak” dedi.

YSK: Seçim Kanunu kapsamında değerlendirilemez
Milletvekili Seçimi Kanunu"nun 61. maddesinde, “Genel seçimlerde seçimin başlangıç tarihinden itibaren partilerin ve adayların kendilerini tanıtıcı nitelikteki broşür ve el ilanları dışında herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtmaları, dağıttırmaları veya bunların üçüncü şahıslar ya da kurum ve kuruluşlar aracılığıyla dağıtılması yasaktır” hükmü yer alıyor. Bu hüküm, yerel seçimlerde de uygulanıyor. Ancak YSK yetkilileri, valiliğin dağıttığı beyaz eşyanın Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakfı kaynakları kullanılarak alındığına dikkat çekti ve etik tartışmanın, söz konusu yasa hükmünün uygulanabileceği anlamına gelmediğini kaydetti.


MİLLİYET