Los Angeles, Orange ilçesi su idaresi yetkilileri, ziyaretçilerin tatması için Disneyland"daki çeşmeden sunulan suyun, bir yıldır sürdürülen başarılı atık su kullanım projesinin ürünü olduğunu belirtiyorlar. 481 milyon dolarlık arıtma ve yeniden kullanım tesisi, dünyadaki benzerlerinin en büyüğü.
Tesiste 500 bin kişinin musluk suyu ihtiyacını karşılamak için günde 265 bin litre su, mikrofiltreleme, ters geçişme (ozmoz), ultraviyole ışınlar ve hidrojen peroksid dezenfeksiyon yöntemleri birlikte kullanılarak arıtılıyor. İlçe yetkilileri, Los Angeles ve San Diego"da daha önce uygulamaya konmak istenen, ama yerel seçimlere denk gelme ve “tuvaletten musluğa” gibi uygunsuz bir ad seçimi gibi talihsiz nedenlerle başarısız kalan diğer projelerin başına gelenlerden sakınmak için, kendi su arıtma sistemlerine “Yer Altı Suyu Takviyesi” adını verdiler.

TEKNOLOJİ VAR
Amerikalı yerel yetkililer, küresel ısınmayla birlikte yüz yüze kalınacağı neredeyse kesin olan kuraklıkla baş edebilmek için, arıtma ve yeniden kullanım teknolojilerine güveniyor.
Bilim adamları, politika belirleyiciler ve yatırımcılar su krizini yenmek için gerekli teknolojinin var olduğunda hemfikirler, ancak enerji kısıtlamaları, ekonomi ve politikadaki sorunlar asıl engeli oluşturuyor. VantagePoint Venture Partners şirketinin Silikon Vadisi"ndeki temiz enerji çalışmalarının başında bulunan Stephan Dolezalek, “Bugün var olan teknolojiyle dünyanın en büyük su sorunlarının tamamını değilse bile, büyük kısmını çözebiliriz. Eksiğimiz irade gücü” diyor. Uzmanlar, hükümetin uzun yıllar uzaktaki kaynaklardan boru hatları ve pompalama istasyonları ile taze su taşıdığı ve çiftlik sulama maliyetlerini sübvanse ettiği Batı kıyısında ortaya çıkan fiyat dengesizliklerinin, yeni su kaynaklarının geliştirilmesini teşvik ettiğini belirtiyor. ABD"nin en büyük belediye şirketi olan Los Angeles Su ve Elektrik İdaresi"nin Genel Müdürü David Nahai, su sıkıntılarının “kendilerini yeni kaynaklar aramaya zorladığını” ifade ediyor.

İSRAFI ÖNLEME ÇALIŞMALARI
Nahai ve bölgenin diğer su ve enerji şirketlerinin müdürleri, kullanıcıları su tasarrufuna teşvik çalışmalarının hızlandırılmasının da büyük potansiyele sahip olduğunu düşünüyor.
Tasarruf çalışmaları, kullanıcıların su israfı konusunda daha bilinçli davranmaya teşvik edilmesinden akımı düşük duşların kullanımı, tuvalet ekipmanları ve çimen sulamaya kadar bir dizi önlemi kapsıyor. Los Angeles İlçesi Ekonomik Kalkınma Şirketi"nin raporunda, bu tür önlemlerle, sadece Güney California bölgesinde şu anki yıllık kullanımın yüzde 25"ini karşılayacak miktarda, yani 1 milyon 233 metre küp su tasarrufu yapmamın mümkün olduğu, bunun da 8 milyon kişinin yıllık su ihtiyacını karşılamaya yeteceği kaydedildi.

DENİZ SUYUNUN ARITILMASI PAHALI
Deniz suyunun arıtılmasının, sistemin denizdeki doğal hayat için yarattığı çevre sorunlarına ek olarak, en önemli ikinci dezavantajının atık suya göre 30 kat daha “kirli” olması ve bu nedenle tuzlu deniz suyunu arıtmak için daha fazla enerji (elektrik) kullanmak gerektiği belirtiliyor. Bu da maliyeti artırıyor. Enerji sorunu küresel ısınma nedeniyle karbon salınımının azaltılması zorunluluğu nedeniyle daha yakıcı hale geliyor.
Deniz suyu arıtma tesisleri suyun kıt, petrolün bol ve çevre yasalarının gevşek olduğu Orta Doğu ülkelerinde yaygın.
ABD"de en büyük deniz suyu arıtma tesisi Florida"da (Tampa). California"da daha küçük ölçekli 6 tesis var ve 20 tesisin daha kurulması planlanıyor.
San Diego yakınlarında kurulması planlanan Tampa"daki tesisin iki katı büyüklükteki, 300 milyon dolarlık tesis ise hala inşaata başlamak için mali onay alma aşamasında.

ATIK SU ARITMAK YENİDEN GÖZDE
Bir zamanlar cazibesi az bir alternatif olarak görülen atık su arıtma teknolojisinin, hem ekonomik olarak daha uygulanabilir olduğu kanıtlandı hem de teknoloji kamuoyunda daha büyük kabul görür hale geldi. Orange İlçesi Su İşleri Genel Müdürü ve “Zemin Suyu Takviyesi” projesinin baş mühendisi Michael Markus, “Belirli derecede, kuraklığa karşı koruma sağlamış durumdayız” dedi.
Markus, “3 yıl içinde 1233 metre küp taşıma suyun fiyatı 800 doları bulacak ve bizimki gibi projeler dış finansman olmadan bile daha uygulanabilir hale gelecek” dedi. 1233 metre küp su, dörder kişilik iki Amerikan ailesinin yıllık su tüketimine eşit.
Buna karşın Orange ilçesinin yeniden kullanım sistemi şu anda suyun 1233 metre küpünü, 600 dolara üretiyor. Tesis okyanusa atılacak suları alıyor, 3 aşamalı temizleme sürecinden geçiriyor. Bu üç aşamalı temizleme süreci öz olarak şişe suyunu arıtmak için kullanılan teknolojinin aynısı.

TEKNOLOJİNİN ÜÇ EVRESİ
İnsan saçının üç yüzde biri çapındaki deliklere sarılmış delikli fiberlerden oluşan binlerce mikrofiltre, atık su içindeki katı maddeleri, bakterileri ve diğer maddeleri süzerek ayırıyor.
Su ikinci aşamada bir ters geçişme sistemine giriyor ve burada tuz, virüs ve zehirli maddeler dahil daha küçük kirlilikleri filtreleyen yarı geçirgen zarlardan geçiriliyor. Sonuncu aşamada su ultraviyole ışın ve hidrojen peroksid karışımı ile dezenfekte ediliyor.
Sonuçta elde edilen su, ABD"de yürürlükte olan bütün içme suyu standartlarının üstünde bir su oluyor, ama bununla da yetinilmiyor elde edilen su, yer altı su havzasına verilmeden önce tekrar filtreden geçiriliyor. Los Angeles İlçesi Ekonomik Kalkınma Şirketi"nin yaptığı son çalışmalardan birinde, California"da gelecek 5 yıl içinde uygulamaya konulması planlanan bu tür 30 arıtma tesisi projesinin yıllık su üretim kapasitesi 555 bin metre küp. Bu miktar bölgenin bu yıl Colorado Irmağı"ndan getirmeyi planladığı miktarın yaklaşık yarısı kadar.

İMAJ SORUNU
Su şirketlerinin yöneticileri, halkın arıtılan suyu kabul etmesinde aktif bir kamuoyu eğitim kampanyasının hayati öneme sahip olduğunu, “nihayet anladıklarını” belirtiyorlar.
Yöneticiler, halkın şu anda kullanılan suyun büyük kısmının da “arıtılan kanalizasyon suyu” olduğunu kabul etmesini istiyorlar. Örneğin Colorado Irmağı"nın suyu Las Vegas gibi ırmağın kaynağına yakın şehirlerin attığı ağır biçimde kirlenmiş atık suları içeriyor.
Ve şu sloganı kullanıyorlar, “Las Vegas"ta olan, Las Vegas"ta kalmaz.”

MİLLİYET