Eğer işinizin berbat olduğunu düşünüyorsanız ya da kariyerinizin çukura battığını hissediyorsanız bir de Devi Lal’in işine bakın. Hindistan’ın Delhi şehrinde ‘kanalizasyon dalgıcı’ olarak görev yapan Devi Lal günde Türk Lirası olarak yaklaşık 10 TL kazanıyor. 43 yaşındaki Devi’ye günlük kazancının yanında çoğu gün bir şişe de alkol ısmanlanıyor.

Gelin iş tanımına bir bakalım… İnsan haklarına aykırı bir skandal olarak Delhi’deki bu görev için Devi ve meslektaşlarına herhangi bir iş kıyafeti verilmiyor. Delhi’nin mikroplu kanalizasyon sularında gün boyunca yarı çıplak şekilde görevlerini yerine getiriyor. 

Delhi Temizlikçiler Komisyonu Başkanı Hamam Singh’in veridği rakamlara göre kentteki çöpçülerin yüzde 70’i bu iş yüzünden ölüyor. Sadece son 6 ayda 61 kanalizasyon dalgıcı ölmüş.

MARS'A UZAY ARACI GÖNDERECEKLER

Hindistan'da bu mesleğin uygulanması 1993 yılında yasaklansa dahi hükümet ajansları hala insanları bu iş için kullanıyor. Hindistan dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden olmasına rağmen çocuk ölümlerinin yüzde 42.5’i hala yetersiz beslenmeden. 

Bu hafta başında Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ülkesinin 52 milyon pound yaklaşık 147 milyon Türk Lirası bütçe ayırarak Mars’a bir uzay aracı göndereceğini açıklamıştı.