Dünya genelinde, geçen yıl tedavi programına alınan 'dondurma' yöntemisayesinde Adnan Şenses'in felç geçirmeden, hafıza kaybı yaşamadan uyanması sağlandı. Dün hastaneden taburcu olan ünlü sanatçı, "Işığı bir daha görebileceğimi zannetmiyordum" dedi. Mide ameliyatının ardından Memorial Hastanesi'nde tedavi altında tutulan Adnan Şenses'in kalbi, geçen hafta aniden durdu. Tüm hastanede mavi kod verildi ve acil müdahale ekipleri Şenses'in kalbinin yenidenatabilmesi için hiç vakit kaybetmeden kalp masajı ve suni solunum yapmaya başladı. Ancak hasta cevap vermiyordu. Bu durum, 5 dakikadan fazla sürdüğünde, yeniden canlandırma tıbben beyin hasarına yol açıyordu. Adnan Şenses'in hayata dönmesi için canlandırma işlemi 20 dakika sürdü. Sonunda kalbi atmaya başladı ancak 20 dakika süreyle tıbben ölmüştü. 

ŞUURU KAPANMIŞTI 
Şenses, ölüm ile kalım arasındaki çizgiyi geçerek zorlandığı için hemen yoğun bakıma alındı. Burada doktorlar kendisiyle iletişim kurmaya çalıştı. Fakat şarkıcının şuuru kapanmıştı, ağrıya karşı duyarlılığı da yoktu. Beyin harabiyeti riski vardı. Bu tip hastalara 6 saat içinde acil müdahale edilebilirse hasarın kalıcı olması engellenebiliyordu. Hemen soğutma işlemine karar verildi. Böylece hasarın oturması ve genişlemesi engellenecek ve bazı hücrelerin tekrar onarılması sağlanabilecekti. 

ŞARKI SÖYLEYEBİLECEK 
Adnan Şenses'in vücut ısısı 36 dereceden 34 dereceye indirildi. 'Hafif hipotermi' adı verilen yöntemle bütün vücudunun soğutulması için şarkıcının koluna kateter takıldı. Soğuk su dolu baloncuklarla kanı soğutuldu. Şenses, 24 saat bu şekilde uyutularak vücudu yavaşlatıldı. Memorial Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Serdar Çelebi, uyguladıkları yöntem için, "Vücut ısısının 34 dereceye düşürülmesine karar verdik. Böylece beynin kullanması gereken oksijen seviyesi azaltıldı. Harabiyete uğramış beyin hücreleri kendini onarabildi. Bu süre içinde derin uykuda olduğundan, Şenses kendine geldiğinde hiçbir şey hatırlamadı. Soğukluk hissini duymadı" diye konuştu. Operasyonu gerçekleştiren ekipten Dr. İlhan Ocak da, eskiden buz torbaları ile vücut ısısı düşürülürken artık kateter yardımı ile kanın soğutulduğunu anlattı. Ocak, "Kola takılan kateterden kanın içine soğuk su torbacıkları verilerek vücut ısısını düşürüyoruz. Birkaç yıl önce, yoğun bakımdaki hastaların beyinlerinde hasar kalıcı oluyordu. Felçlere ya da hafıza kayıplarına yol açabiliyordu. Adnan Şenses durumundaki hastaların tekrar şarkı söylemeleri mümkün olmuyordu. Adnan Bey'in bütün hayati fonksiyonları yerinde. Şarkı hafızasında bile hiçbir sorun yok" dedi. 

TABURCU EDİLDİ 
Zorlu tedavinin ardından dün Memorial Çağlayan Hastanesi'nden taburcu olan Şenses tedavinin aşamalarını ve dondurulduğunu bilmiyor. 9 kilo veren sanatçı, "Çok zor günler geçirdim. Aydınlığı, ışığı bir daha göremeyeceğimi zannediyordum. Doktorlarım sayesinde hayata döndüm. Ama kendimi çok iyi hissediyorum" diye anlatıyor. 

GEÇEN YIL TEDAVİ PROTOKOLÜNE ALINDI
Yeni kararlar almak için 5 yılda bir toplanan SPR Kurulu, soğutma işlemini geçen yıl tedavi protokolüne ekledi. Daha önce standart tedavi olarak kabul edilmiyor yalnızca çok gerekli hastalar için tavsiye edilebiliyordu. Son bir yıldır bu yöntemle hastalar beyin hasarından korunarak tekrar yaşama dönebiliyor.