KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türk askerinin çözüm olmadan Kıbrıs"tan çekilmesi halinde kan dökülme ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi. Türk askerinin adadaki mevcudiyetine dikkat çeken Talat, askerin adadan çekilmesiyle birlikte, Kıbrıs Rum tarafının egemenliğini kuzeye yayabileceğine işaret etti. Talat, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı olduğu dönemde “Türkiye"nin (Türk birliklerinin) adada fazla uzun kaldığını” söylüyordu.
Kıbrıs gazetesine egemenliğini kuzeye de yayan Rum tarafının, yeni gerginliklere ve çatışmalara yol açacağını söyleyen Talat, “Türk ordusunun çekilmesi, kan akmasına yol açar dediğimde "şovenizm yapıyorsun" diyorlar. Şimdi soruyorum "Türk ordusu çekildiğinde, Rum tarafının egemenliğini kuzeye yaymasını engelleyecek olan hangi mekanizma var?" KKTC Güvenlik Kuvvetleri, Kıbrıs Rum güçleri karşısında elbette ki daha zayıf. Güvenlik kuvvetleri bunu durdurmak için direnecektir ama o zaman da kan akacaktır. Bu çok risklidir ve bunu istemek çok yanlıştır” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs Türk halkı için garantilerin önemine vurgu yapan KKTC Cumhurbaşkanı, “Türkiye"nin müdahalesi olmasaydı, bugün ne durumda olurduk hayal bile edemeyiz. Hristofyas"ın gerçekçi olması lazım. Bilmelidir ki, garantiler Kıbrıslı Türkler için son derece önemlidir. Kıbrıslı Türklerin birleşik Kıbrıs"ta ortaklık kurması, garantilerin devamıyla çok yakından ilgilidir. Aksi halde Kıbrıslı Türkler yeni bir maceraya cesaret edemezler” diye konuştu.

"Hukuka aykırı" diyordu
Talat, henüz bir muhalefet lideriyken, 25 Eylül 2001"de yaptığı açıklamada, “Türkiye"nin bizi kurtardığını söyleyebilirsiniz, ancak Kıbrıs"ta yeterinden fazla kalmıştır” demişti. 19 Eylül 2003"te de, “Türkiye"nin Kıbrıs"taki varlığı uluslararası hukuka aykırıdır. Türkiye uluslararası hukuk açısından Kıbrıs"ta haksızdır” ifadesini kullanmıştı.