Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında “Çocuklarda Kan Basıncı İzleme” konulu proje doğrultusunda ilk defa Aydın"da uygulanacak yöntem ile çocuklardaki kan basıncı ve tansiyon ölçümleri kontrollü olarak yapılacak.
Türkiye Milli Pediatri Derneği Aydın Şubesi, Adnan Menderes Üniversitesi Aydın Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığı ve Aydın Sağlık Müdürlüğü"nün ortaklaşa gerçekleştirdikleri "Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Çocuklarda Kan Basıncı İzleme" konulu proje tamamlandı. Türkiye"de Bir İlk Olan Çocuklarda Kan Basıncı İzleme uygulaması adı altında tüm sağlık ocaklarına ve sağlık kuruluşlarına kan basıncı izlem ve tansiyon aletleri dağıtıldı.
Türkiye Milli Pediatri Derneği Aydın Şube Başkanı ve Adnan Menderes Üniversitesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferah Sönmez; Önümüzdeki ay başlaşacak olan
proje kapsamında 1-18 yaş arası tüm çocukların kan basıncı ölçülerek ileri yaşlarda büyük sorunların oluşmasının önüne geçileceğini belirterek, “Her 5 yetişkinden birinde tansiyon var, çocuklarda önemsenmeyen kan basıncı ileriki yaşlarda kalp, böbrek ve daha birçok hastalığa zemin hazırlıyor.”dedi.
Türkiye"de ilk kez Aydın"da uygulanacak olan çocuklarda kan basıncını ölçmek için ortaklaşa bir kampanya başlattık diyen Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu; “Tüm çalışmalar yapıldı, hekimlerimiz ve diğer sağlık çalışanlarımız yeni tansiyon aletleri, kan basıncı konusunda eğitimden geçti bilgilendirildi, çocuklara göre tansiyon aletleri yenilendi. Periyodik olarak incelenecek olan çocuklarda kan basıncı ileriki yaşlarda büyük sorunların çıkmasını engelleyeceği gibi tüm Türkiye"de yaygınlaşarak da hastalık oranların da büyük düşmelerin görüleceğine inanıyorum.”dedi.
Bu uygulamanın tüm İllere örnek olmasını isteyen ve hazırladıkları bilgilendirme kitabının da bakanlık tarafından onay gördüğünü dile getiren Çobanoğlu “Bakanlık bizim uygulamamızın ardından tüm illerde de uygulamaya koymayı düşünüyor. Proje kapsamında yılda 2 yada 3 kez bir çocuğun kan basıncı ölçümü yapılacak ve çıkan sonuçlar doğrultusunda düşük tansiyon denilip geçilmeyecek, yaş, boy, kilo oranlarına göre bazı ölçümlerle ileriki yaşlarda görülecek hastalıklar teşhis edilebilecek ve böylelikle oluşabilecek olan olası hastalıkların önüne geçilmiş olacak” dedi.
aydınpost haber servisi