14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü'nde, İstanbul'da en çok kan bağışı yapan 80 kişiye plaket ve madalyaları verildi. 134 kez kan bağışı yaparak, Türkiye rekorunu elinde bulunduran 50 yaşındaki Erdal Soysal, uzun yıllar daha kan bağışı yapmak istediğini belirtti ve “Sağlığımı kan bağışına borçluyum” dedi.
 
Kızılay, en çok kan veren 80 kişi ve ailelerini Florya'daki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen etkinlikte buluşturdu. Birçok kez kan veren hayırsever vatandaşlar altın, gümüş ve bronz madalyalarını aldı. Erdal Soysal da ödülünü Kızılay Başkanı Tekin Küçükali’nin elinden aldı. Ödül alanlar birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. 
 
Kızılay Başkanı Tekin Küçükali, kan bağışının organ bağışından daha önemli olduğunu vurguladı. Kanı olmayan bir hastanın asla bekletilemeyeceğini dile getiren Küçükali, “Üç ayda bir defa kan verebiliyorsunuz. Çünkü vücuttaki alyuvarlar her 120 günde bir ölüyor. İlik yenisini yapıyor. Bunu ciğere gönderiyor. Ciğer de bunu kalp marifetiyle vücuda pompalıyor. Siz kan verseniz de, vermeseniz de kan ölmüş oluyor. Dalak bunu alıp, emiyor. Ve dışkı olarak dışarı atıyor. Sizce kan verip, bir insana faydalı olmak mı doğru? Yoksa bunu dışkı olarak dışarı atmak mı? Bu dinen de çok önemli bir konu” diye konuştu. Kan bağışına kadınların ilgisiz olduğundan yakınan Küçükali, Avrupa’da kadınların yüzde 40’nın kan verirken, Türkiye’de bu oranın yüzde 6’larda gezindiğini belirtti. Hanımları kan vermeye çağıran Küçükali, “Hanımlar iğneden korkuyor. Bakın rekortmen Erdal Bey aslan gibi. Yanakları al al. Kan vermek insan vücudu için çok önemli” ifadelerini kullandı. 
 
Kendisini, ‘Dünya Kan Bağışı Rekortmeni’ olarak adlandıran ve bugüne kadar 134 ünite kan bağışlayan Erdal Soysal, başından geçen kötü bir olayın ardından kan vermeye başladığını söyledi. Bir akrabasını ziyaret için Çapa’ya hastaneye gittiğini aktaran Soysal, şöyle devam etti: “Hastanede bir babanın çocuğuna kan bulamadığını gördüm. O babaya kan verebileceğimi söyledim. Kanım çocuğunkiyle uyuşunca, kan bankasında ilk bağışımı yaptım. Tam 33 yıldır periyodik olarak, 2,5-3 ayda bir, kan bağışı yapıyorum. Bugün itibariyle 134. kan bağışımı yapacağım. 18 ile 65 yaş arası kan bağışı yapılabiliyor. Şu an 50 yaşındayım. Daha uzun yıllar kan vermek istiyorum. Sağlığımı kan bağışına borçluyum” şeklinde konuştu. 
 
İnsanları düzenli olarak kan vermeye davet eden Kızılay Kuzey Marmara Bölge Müdürü Hüsnü Altunay, bu şekilde kan sıkıntısının yaşanmayacağını belirtti. 
 
KAN BAĞIŞINDA JÜBİLE YAPTI
 
65 yaşına girmesi sebebiyle, yaş haddinden kan veremeyecek duruma gelen Fevzi Yücel de son kan bağışını tesislere gelen Kızılay aracında yaptı. 95. kez kan bağışını yaptığını anlatan Yücel, “Şu an deyim yerindeyse jübilemi yapıyorum. Yaş haddinden emekli oluyorum. Kan bağışının vücuduma çok faydasını gördüm. Ayrıca bir insanın hayatını kurtaran, tüm insanlığın hayatını kurtarmış gibidir” diyerek, kan bağışının önemine dikkat çekti. (CİHAN)