Dünyadaki en yaygın kalıtsal kan hastalıklarının başında gelen talasemi hastalığı ile mücadele Aydın’da büyük bir gelişme kaydetti. Aydın Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Hemoglobinopati Tanı ve Tedavi Merkezi toplumdaki talasemi taşıyıcılarını saptayıp talasemili bebek doğumlarını önlemeyi, talasemi hastalarında hayata tutunmasını ve toplumda hak ettikleri yeri almalarını sağlayacak tıbbi ve sosyal tedbirleri almayı amaçlıyor.
Aydın Devlet Hastanesi’nde kurulan yeni merkezin sorumluluğu ve koordinatörlüğü İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Dr. Şükrü Yenice tarafından yürütülecek. Tedavi konusunda klasik talasemi takip ve tedavisi yanı sıra Türkiye’de bir ilk olan proje ile hizmet verileceğini belirten Hematoloji Uzmanı Dr. Şükrü Yenice, “Hastalarımız ortalama 3 hafta sara ile kan almak üzere hastanelere başvuruyor. Hastalarımız için yeni merkezimizde kan almaya geldiğinde gerekli rutin tetkiklerin yanı sıra belli aralıklarla ayrıntılı kan ve radyolojik tetkikler yağılacak. Projeye göre merkezimizde hastanın her gelişinde hematoloji dışında kardiyoloji, endokrinoloji, gastroentoloji, psikiyatri, cinsiyetine göre jinekoloji veya üroloji branş uzmanlarından randevu alınacak. Böylece talaseminin getirdiği komplikasyonlarda en aza indirilecek” dedi.
Talasemide en korkulan komplikasyonların siroz ve kalp sorunu olduğunu kaydeden Dr. Şükrü Yenice, “Ağır komplikasyonlar ortaya çıktıktan sonra tedavisi ve geriye dönüşü zordur. Asıl amaç tehdidi önceden saptayabilmek ve hastayı koruyabilmektir” diye konuştu.
Sürekli kan almak için rutin olarak Aydın Devlet Hastanesi’ne gelen talasemi hastaları ise uygulamadan memnun olduklarını, kan alma sırasında internete girdiklerini hatta merkezin çalışanları ile karşılıklı satranç, tavla gibi oyunlar oynadıklarını kaydettiler. Talasemiden doğabilecek yeni komplikasyonların etkilerinin azaltılması için yapılan faaliyetlerden memnun olduklarını belirten hastalar, merkezin doktorlarına ve hemşirelere teşekkür ettiler.

02.20110604130736.jpg