Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT) Avrupa'ya kaçak göçmen olarak gitmek üzere kapalı kamyon kasasında yola çıkan mültecilerin yaşam öykülerini anlattığı yeni oyunu ''Nereye''yi yarın sahneleyecek.

DDT, geçen hafta Orhan Asena'nın yazdığı, Tamer Levent'in yönettiği ''Ak Kartalın Oğlu Gılgameş''in dünya prömiyerinin ardından bu hafta da Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Emrah Eren'in yönettiği ''Nereye'' adlı oyunu tiyatroseverlerle buluşturacak.

DDT Bölge Sanat Yönetmeni Orkun Gülşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada 2011-2012 sanat sezonuna hızlı bir başlangıç yaptıklarını, ''Ak Kartalın Oğlu Gılgameş'''ten sonra ''Nereye'' adlı oyunu seyircileriyle buluşturacaklarını söyledi.

Bir hafta içinde iki farklı yeni oyunu, izleyicileriyle paylaşmanın tatlı yorgunluğunu yaşadıklarını ifade eden Gülşen, ''Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'na bir ivme kazandırdığımızı düşünmekteyiz. Oyunun Diyarbakır'da sahnelenebilmesi için bize destek olan başta Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğümüze, Bakırköy Belediye Tiyatrosunun değerli yöneticilerinden ve tüm ekiple kaynaşarak dünya prömiyeri yapan Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı 'Nereye' adlı oyunumuza başarılı bir imza atan Emrah Eren'e teşekkür ederiz'' dedi.

Oyunun yönetmeni Emrah Eren de, oyunda kapalı bir kamyon kasasında umuda yolculuk yapan 40 mülteciden terörden, mafyadan ve savaştan kaçan 6'sının tanıdık hayat hikayesinin anlatıldığını söyledi.

Oyunun son provalarını yaptıklarını yarın da prömiyer yapacaklarını belirten Eren, şöyle konuştu:

''Aslında hepimiz bir yerlere kaçmak istiyoruz, bazen her şeyi herkesi bırakıp gitmek isteriz. 'Artık yaşanmaz oldu buralar' deriz. Bazen bir fotokopiciye, bazen bir mahalle bakkalcısına, bazen de televizyon izlerken kendi kendimize söylenip söylenmediğimiz bir hayıflanmadır. Ama birçoğumuz buna cesaret edemeyiz, etmeyiz. Geride bıraktıklarımız engel olur bu kararı almamıza. Dolayısıyla gitmek bir eylemdir. Ciddi bir eylem. Ama gidilmek, başkalarının aldığı karardır. Bu oyunda sözü geçen kahramanlar hem gidilmiş, hem itilmiş kahramanlardır. Kapalı kamyon kasasının kepengine Diyarbakır Devlet Tiyatrosu kaldırana kadar bu insanların ancak hikayelerine 'kaçak mülteciler yakalandı' haberleriyle tanık oluyorduk. Ancak o kepengin arkasında neler yaşandığını nasıl hayatlar olduğunu bilmiyorduk.''

Ali Çelik, Mümtaz Aydoğan Mengi, Ozan Hafızoğlu, Fatih Yurdakul, İrem Ölmez ve Ercan Kılıçarslan'ın rol aldığı, kostümü Melih Karakurt'a, ışığı İzzetin Biçer'e ait oyun yarın Cahit Sıtkı Kültür Sanat Merkezi Orhan Asena Sahnesi'nde prömiyer yapacak.