Verilen bilgiye göre, Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) göre kamuda bir işe yerleştirilen, ancak asker olduğu için ataması yapılamayan adayların artık atama hakkı kaybolmayacak.

Bugüne kadar KPSS sonucu bir kamu kurum ve kuruluşuna yerleştirilen, ancak askerde oldukları için ilgili kurumlarca atamaları yapılamayan veya atamaları yapıldığı halde askerde oldukları için süresi içinde göreve başlayamayanların atamaları iptal ediliyordu. Devlet Personel Başkanlığı da, bu durumda olan adaylarla ilgili net bir görüş ortaya koymuyordu.

Başkanlık, bu konuda önemli bir tavır değişikliğine gitti ve ''merkezi yerleştirme işlemi neticesinde herhangi bir kamu kurum ve kuruluşuna yerleştirilen, ancak yerleştirildiği tarihte askerde olması sebebiyle ataması yapılamayan adayların askerlik görevlerini bitirmelerini müteakip, yerleştirildikleri kurumlara müracaat etmeleri halinde atamalarının yapılması gerektiğini'' yönünde görüş bildirdi.

ÜST KURULLAR DA ÖZÜRLÜ PERSONEL ÇALIŞTIRACAK

Devlet Personel Başkanlığı, düzenleyici ve denetleyici kurumları da, özürlü personel çalıştırma zorunluluğu olan kuruluşlar kapsamına aldı.

Devlet Memurları Kanunu'nun 53'üncü maddesine göre, Kanuna tabi kamu kurum ve kuruluşlarının dolu kadro sayılarının yüzde 3'ü oranında özürlü çalıştırmak zorunda olduklarına dikkat çeken Devlet Personel Başkanlığı, kendilerinin de kamunun özürlü personel alımını Nisan-Mayıs, Temmuz-Ağustos ve Ekim-Kasım dönemlerinde Resmi Gazete ve ülke çapında tirajı yüksek gazetelerden birine ilan vererek kamuoyuna duyurduğuna işaret etti.

Bugüne kadar üst kurulların özürlü istihdamıyla ilgili zorunluluk kapsamında olmadığı yolunda değerlendirme yapan Devlet Personel Başkanlığı, bu konuda bir değişiklik yaptı.

Başkanlık, bu değişiklikle ilgili de şu açıklamada bulundu:

''Başkanlığın, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna 9 Eylül 2009 tarihli yazısıyla verdiği görüş ile mali ve sosyal haklar dışında 657 Sayılı Kanuna tabi personel istihdam eden düzenleyici ve denetleyici kurumların da, dolu kadrolarının yüzde 3'ü oranında özürlü çalıştırmakla yükümlü oldukları belirtildiğinden, bu tarihten sonra kapsamdaki idarelerin de özürlü personel kontenjanlarını kullanarak, bu kontenjanlarda özürlü personel istihdamı yolu açılmıştır.

Bu kurum ve kurullarda yaklaşık 80 adet özürlü kontenjanı olduğu tahmin edilmektedir.''

10 KURUMA 126 ÖZÜRLÜ ALINACAK

Bu arada Başkanlık, Ekim-Kasım dönemine ait olmak üzere kamuda 10 değişik kurumun sınavla 126 özürlü vatandaş alacağını da bildirdi.

Bu çerçevede 10 kuruma ait kontenjanlara 126 özürlü personel alınmasıyla ilgili ilanların da yayımlanmak üzere Resmi Gazete ve Basın İlan Kurumuna gönderildiği ifade edildi.

Buna göre ilgili kurumlar tarafından Kasım ayı içinde yapılacak sınavlar sonucunda belirtilen sayıdaki özürlü, kamu kuruluşlarında işe yerleştirilecek./sabah