İstanbul’da maddi sıkıntı içinde olan iş adamlarına faizle para verip onları borçlandıran bir çete polisin operasyonu ile yakalandı. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, projeli bir çalışmanın ardından 20 Ocak günü sabah 06.30’da Beşiktaş, Kağıthane, Şişli ve Bursa’da tespit ettiği adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi. Baskında gözaltına alınan 4 kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülürken; çetenin elebaşı olduğu öne sürülen Bedirhan Esenlik ise operasyon sırasında kaçmayı başardı. Yapılan aramalarda 2 adet imaj diski, 1 kurusıkı tabanca, 1 adet 317 bin Dolar meblağlı senet, çok sayıda icra takibi dosyalarına ait evrak, 1 adet 40 bin TL tutarında banka çeki, çok sayıda senet, tapu, 4 cep telefonu ve yaklaşık 350 bin TL tutarında senet ele geçirildi.

İşyeri satıp borç ödedi

İstanbul polisi çeteyle ilgili yaptığı araştırmalarda ise ilginç detaylara ulaştı. İddiaya göre elebaşı Bedirhan Esenlik, dört arkadaşıyla birlikte tefecilik yapmaya başladı. Bu kişiler maddi sıkıntı çeken iş adamlarına faiz karşılığı borç para verdi. Ardından ödeme zorluğu çektiklerinde tehdit etmeye başladı. Çetenin bu yöntemle senet imzalattırdıkları kişilerin borçlarını ödememesi veya geciktirmesi durumunda ise ölümle tehdit ettikleri hatta bazı iş adamlarını darp ettiği belirlendi.

Polisin haklarında teknik takip başlattığı çeteden iş adamı Cefi Jozef Kamhi’nin de borç para istediği öne sürüldü. İddiaya göre ünlü iş adamı, çete üyelerine işlerinin kötüye gittiğini, aldığı borç para ile durumunu düzeltebileceğini bildirdi. Ancak aldığı borç parayı taahhüt ettiği zamanda ödeyemedi. Bunun üzerine Kamhi, kendisine boç veren tefeciler tarafından tehdit edildi. Kamhi ile çete üyeleri arasında geçen bu görüşmeler de teknik takibe takılınca polis kayıtlarına geçti. Çete tarafından tehdit edilen iş adamı Jef Kamhi ise sonunda kendisine ait bir iş yerini satmak zorunda kaldı. Buradan gelen para ile de çeteye olan borcunu ödedi. Çeteye yönelik operasyondan sonra emniyete çağrılan iş adamı Kamhi, kendisini tehdit edenlerden şikayetçi oldu.

Emniyette işlemleri tamamlanan dört şüpheli dün adliyeye sevk edilirken; şebekenin elebaşı olduğu iddia edilen Bedirhan Esenlik’in her yerde arandığı açıklandı.

İcralık olmuştu

Son yıllarda ekonomik sıkıntılarla boğuşan Profilo Holding İcra Kurulu üyesi Jef Kamhi, bir dönem 3 milyon TL’lik icra takibine uğramıştı. Kamhi’nin sahibi olduğu Bodrum Yalıkavak Turizm ve Yat Limanı Yatırımları ve Ticaret AŞ hakkında da iflas davası açılmıştı.
vatan