İnsanda da bulunan bu kalp kök hücreleri, yaralanmalarda onarıcı rol üstlenebilirler diyor Avustralyalı bilim insanları Cell Stem Cell dergisinde.

Yeni keşfedilen kalp kök hücreleri kalp cidarlarının dış tabakasında yer alıyorlar ve kemik iliğinin kök hücreleriyle akrabalar. Ve örneğin kalp kası, sinir, damar cidarı, kemik veya kıkırdak gibi çeşitli dokular oluşturabiliyorlar.

Fakat en önemli görevleri kalp hücrelerini yenileyerek, kalp dokusundaki yaralanmaları onarmak diyen bilim insanları, kalp enfarktüsünden sonraki tedavinin iyileştirebileceğini umuyorlar. Uzun bir süre, memeli kalbinin yenilenebilmesi için çok az miktarda rezerve sahip olduğu sanılıyordu ama artık sağlıklı insanın kalbindeki iki kalp kası hücresinden birinin yaşam boyu yenilendiği biliniyor.

Ancak yedek hücrelerin tam olarak nereden geldikleri belirsizdi. Bu tür kök hücreler daha önceleri beyinde, dalakta, karaciğerde, böbrekte ve akciğerde bulunmuştu. Son olarak da kalpte de bulundukları öğrenildi. Farelerle gerçekleştirilen deneyler sırasında fare embriyonunun gelişimi sırasında kalp kök hücrelerinin çok hızlı çoğaldıkları görülmüş.

Ama en çok yetişkin hayvanın kalbinde bulunuyorlar. Kalp kök hücrelerinin ömrü memeli hayvan hücrelerine göre çok yüksek. Kök hücreleri yaşlanmadan önce hücre kültürlerinde on bir ay bölünmeye devam etmişler. Bilim insanları şimdi kalp kök hücrelerinin doku yenilenmesindeki rolünü daha ayrıntılı bir şekilde inceleyecekler. Araştırmacıların hedefi kalp kökü hücrelerinin kalıcı olmasını sağlayabilmek.