Piyasaya en fazla sahte paranın sürüldüğü illerin başında gelen Aydın"da Aydın Kitabevi tarafından yurt dışından özel getirilen "Sahte Para Kontrol" kalemleri satılmaya başlandı.
Ekonomik kriz ve paradan 6 sıfır atılması ile birlikte özellikle 100 ve 200 TL gibi banknotların vatandaşlar için çok önemli miktarlar olduğunu belirten Aydın Kitapevi'nin sahibi Aydın Kuyumcu, taşınabilir sahte para kontrol kaleminin bir çok kişinin işini hem kolaylaştıracağını hem de daha güvenli hale getireceğini söyledi.
Son günlerde bir çok kişinin bilmeden aldığı sahte paralar nedeniyle ciddi mağduriyet yaşadığını ve bu sorunun kolay bir çözümümünün bulunduğunu belirten Aydın Kuyumcu, “Sahte para ile gerçek parayı birbirinden ayırt eden makine ve özel ışık veren cihazlar var. Ancak bu makine ve cihazın ceplerde taşınması olanaksız olduğu için bir çok kişi sorun yaşayabiliyordu. Aydın"ın en eski kitapevlerinden biri bizim Aydın Kitapevidir. Almanya"da bir firma tarafından "Sahte Para Kontrol Kalemi" üretildiğini duydum. Ve bu kalemlerden getirttim. Öncelikle kendimiz denedik. Biri sahte diğeri gerçek iki ayrı banknotun üzerine kalemle çiziyoruz. Kalemin mürekkebi gerçek banknotun üzerinden hemen uçarken, sahte banknotun üzerinde kalıyor. Bu şekilde vatandaşımızın da paranın gerçeği ile sahtesini ayırt etmek çok kolay oluyor” dedi.
Tanesi 15 liradan satılan kalemler, özellikle dış mekanlarda alışveriş yapan pazarcıların ve elden tahsilat yapan kişilerin işlerini kolaylaştırıyor.-iha